500 partide jucate într-un an – ianuarie 2014

500_partide_in_2014La sfârşitul lui 2013 mi-am propus ca anul acesta să mă joc mai mult, indiferent că e vorba de mai multe partide din aceleaşi jocuri sau de jocuri noi. Mai exact, mi-am propus să joc cel puţin 500 partide în decursul unui an, numărând aici şi jocuri de câteva minute de genul Bobby Sitter şi “monştri” de două ore de calibrul Russian Railroads sau Trajan. Unora li se par puţine 500 partide, altora li se par multe. Mie mi s-a părut un număr mare, dar care poate fi atins dacă reuşesc să mă ţin de un program regulat de joacă 🙂 De mare ajutor în acest demers sunt întâlnirile săptămânale de la Le&Le Games din Tg-Mureş, unde ne vedem în fiecare miercuri după masă şi jucăm până ne loveşte somnul.

Aşadar, în luna ianuarie 2014 am jucat următoarele jocuri, în ordinea numărului de partide:

Bobby Sitter – 23 partide – Un joc rapid, asemănător cu Jungle Speed, în care jucătorii trebuie să apuce cât mai repede jetoanele cu oaie sau câine în funcţie de prezenţa pe cărţile proaspăt întoarse a oilor sau a lupului. Un joc rapid şi amuzant în doze mici, foarte bun de început sau terminat o seară cu jocuri complicate. Nu puteţi juca o singură partidă

Carcassonne: Winter Edition – 4 partide – Jocul clasic în ediţie redesenată, împreună cu 12 piese care se găseau doar în extensii. Arată bine de tot şi e perfect de jucat iarna!

Jungle Brunch – 4 partide – Un joc rapid de petrecere în care se joacă animale care mănâncă plante sau alte animale. Reguli simple, distracţie garantată, regulament în limba română.

Armadora – 2 partide – Un joc frumos într-o cutie mică, în care jucătorii pun piese cu puteri diferite sau garduri în încercarea de a se închide cu piesele lor împreună cu aurul de pe hartă. Rejucabilitate foarte mare pentru un joc de jumătate de oră, urmează în viitorul apropiat o recenzie.

Hey, That’s My Fish! – 2 partide – Apărut de peste 10 ani, e deja un clasic printre jocurile rapide. Miscaţi pinguinii pe gheaţa care se scufundă pentru a aduna cât mai mulţi peşti.

Regele din Tokyo – 2 partide – Unul din cele mai bune jocuri noi de petrecere, foarte prietenos cu începătorii.

Reţeaua energetică – 2 partide – Unul din jocurile mele preferate, l-am încercat de data asta cu hărţile Benelux/Central Europe, prima fiind foarte bună pentru jocul în 3 jucători. 

Tzolk’in: Calendarul Maiaş cu extensia Triburi şi Profeţii – 2 partide – Jocul anului 2012 în România a devenit mai complex. Profeţiile încurcă mult, am păţit ca la jumătatea jocului să am scor negativ. Încă nu ştim profita la maxim de abilităţile triburilor, motiv pentru care nu ne par foarte echilibrate. Mă îndoiesc că nu sunt echilibrate, însă vom vedea în timp.

Abalone – 1 partidă – Un clasic abstract pentru 2 jucători.

Bruges – 1 partidă – Unul din jocurile lansate în 2013 de Stefan Feld, mi-a plăcut, dar modul de tragere a cărţilor îl face să depindă un pic prea mult de noroc.

Carcassonne South Seas – 1 partidă – Cel mai nou joc din seria Carcassonne, jucătorii nu fac puncte în mod direct, ci culeg resurse (banane, scoici şi peşte) care trebuie livrate corăbiilor. O adăugire drăguţă mecanicii clasice.

The Castles of Burgundy – 1 partidă – Jocul clasic a lui Stefan Feld în care dai cu zarul, dar nu depinzi de noroc. Abia aştept să-l rejoc!

Hanabi – 1 partidă – Am petrecut revelionul în Oradea şi am mers să vedem focul de artificii de la miezul nopţii. A fost ceaţă prea mare şi nu s-a văzut nimic, aşa că am ne-am făcut noi propriul foc de artificii.

Indigo – 1 partidă – Un joc alt abstract marca Reiner Knizia în care jucătorii dirijează nişte pietre preţioase spre spaţiilor lor.

Stai la coadă! – 1 partidă – Jucătorii stau la coadă la magazine aprovizionate sau nu. O amintire foarte bună a perioadei comuniste, obligatoriu de jucat pentru cei peste 25 ani. Păcat de cărţile care n-au fost traduse şi de stickerele de pe ele, dau impresia că n-am evoluat deloc în anii care au trecut.

Love Letter  – 1 partidă – Cel mai mare joc mic, incredibil cât amuzament încape în doar 16 cărţi. Recomandat tuturor, noi îl luăm cu noi peste tot.

Madeira – 1 partidă – Un euro foarte complex apărut în 2013. Greu de stăpânit dintr-o singură partidă, trebuie rejucat.

Russian Railroads – 1 partidă – Jocul meu preferat din apariţiile din 2013, nu mă pot sătura de el. Arată impecabil, se joacă mai mult decât cursiv, se învaţă uşor şi se stăpâneşte greu. Regulamentul e excelent scris pentru un joc cu complexitate peste medie.

Tarantel Tango – 1 partidă – Un joc amuzant de genul Kakerlaken Poker în care jucătorii imită animalele jucate. Distracţie cu sunete de animale!

Tash Kalar: Arena of Legends – 1 partidă – Unul din jocurile controversate din 2013. Poartă semnătura lui Vlaada Chvatil, dar e un abstract. Mie îmi place mult, dar am văzut că părerile legate de el sunt împărţite. Jucătorii se luptă într-o arena aşeazând jetoane pe tabla de joc în încercarea de a forma diverse şabloane necesare jucării cărţilor.

Total partide jucate în ianuarie 2014: 53

Dacă păstrez ritmul început, nu va fi o problemă să îmi ating obiectivul de 500 partide, deşi aş prefera ca numărul jocurilor serioase să fie mai mare decât al jocurilor scurte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.