Anul 2019 in jocuri pentru mine

S-a încheiat anul 2019 și m-am decis să fac un bilanț și în scris, nu doar în mintea mea. A fost anul la care am fost la cele mai multe evenimente în afara țării, dar m-am jucat un pic mai puțin ca în alți ani. Am jucat 179 jocuri diferite, marea lor majoritate o singură dată. Am jucat în total 374 partide, deci aproximativ o partidă pe zi, în medie. E mult sub cât îmi doresc să joc, cel mai bun an al meu a fost 2014, în care am jucat 492 partide. E drept, acum am cu doi copii mai mulți ca atunci, deci nu-i de mirare. Pe de altă parte, am început să mă joc și cu ei, așa că îmi permit să-mi propun pentru anul 2020 să joc 500 partide.

Voi trece în revistă 10 jocuri pe care le-am jucat eu cel mai mult în 2019:

10. Happy Salmon, Monza și Quoridor – câte 6 partide.

Happy Salmon l-am descoperit la o întâlnire națională de la Felix, după două zile de seriozitate maximă cu jocuri de peste 2 ore, un grup se distra sincer la o masă. Fugeau în jurul mesei și jucau Happy Salmon. L-am jucat și eu pe la 3 dimineața și a doua zi l-am și comandat.

Monza e un joc simplu de la Haba pentru copii, îl joc cu fiul meu de 4 ani și e unul din preferatele lui.

Quoridor e un abstract ok, l-am dus la birou și-l mai jucăm din când în când cu colegii.

9. Cuvinte Capcană – 7 partide.

Când am văzut că au tradus jocul ăsta, mi s-a părut că cei de la Lex au luat-o razna și doar traduc tot ce scoate CGE. Dar apoi l-am jucat și ne-am distrat foarte bine. Un party game cu cuvinte așa cum trebuie să fie.

8. The Quacks of Quedlinburg – 7 partide.

Wolfgang Warsch e un designer de urmărit, a apărut de nicăieri și m-a făcut să-i cumpăr cam toate jocurile. Quacks nu face excepție, push your luck amuzant cu o durată de joc numa bună. Obligatoriu cu extensie.

7. Point Salad – 7 partide.

Point Salad e un filler drăguț despre care pe BGG zice că merge cel mai bine în 2. Eu l-am jucat doar în toate celelalte configurații de jucători, dar tot l-aș mai juca.

6. Othello – 7 partide.

Othello, cunoscut și ca Reversi, e un abstract de 2 persoane foarte drăguț. E disponibil în România prin cei de la Oxygame și nu pot decât să vi-l recomand.

5. Ganz Schon Clever – 10 partide.

Marea surpriză care a adus mecanic roll & write în mainstream e un joc foarte bun, pe care-l poți rejuca fără probleme oricând. E foarte faină și aplicația de telefon, în care joci solo și merge repede.

4. Carcassonne – 12 partide.

De peste zece ani, de când jocurile de societate sunt hobbyul meu principal, n-a trecut an fără să joc cel puțin 10 partide de Carcassonne. Știu, sunt foarte puține, dar probabil că e preferatul meu și nu cred că-l va înlocui vreodată alt joc. Tot timpul în 2 jucători.

3. Telestrations – 15 partide.

Telefonul fără fir n-a fost niciodată mai amuzant. Cu cât e mai mare gașca și mai târzie ora, cu atât mai bine.

2. Second Chance – 16 partide.

Un fel de Patchwork draw & write, de Uwe Rosenberg, rapid de tot. Și plăcut de jucat. Merge fără probleme și în 10 minute.

1. The Mind – 18 partide.

Un joc pe care unii nu-l consideră chiar un joc, ci o activitate. Trebuie să joci cărți din mână, în ordine, fără să vorbești sau să îți faci semne cu ceilalți jucători. Adică trebuie doar să simți când e momentul să pui o carte nouă. Ciudat este că funcționează și e foarte satisfăcător când se întâmplă asta. E un joc care consider că n-ar trebui să lipsească din nicio colecție. N-am reușit niciodată să-l câștig, dar asta e mai puțin important.

Dacă observăm cele mai jucate jocuri, singurul cu o durată de joc mai mare e Quacks of Quedlinburg, dar asta se întâmplă pentru că eu joc foarte multe jocuri diferite, nu același joc de multe ori.

Din punct de vedere al evenimentelor la care am participat, pe lângă cabane cu cei de pe forum sau cu gașca din Mureș cu care ne vedem săptămânal, am fost la urmatoarele evenimente importante:

Nastolen Grad, Veliko Târnovo, Bulgaria – 23-24 februarie 2019

Veliko Târnovo e un fel de Sighișoara a Bulgariei și când am aflat că au un târg de jocuri a trebuit să merg acolo. Nu pierdeam nimic dacă nu mergeam, dar e mai bine să-ți pară rău de ce n-ai făcut decât de ce ai făcut. Cel puțin câțiva ani nu cred că merită efortul de a merge până acolo.

Spieldoch, Duisburg, Germania – 29-31 martie 2019

Spieldoch a avut prima ediție în 2018 și mi s-a părut că de acolo mă pot inspira cel mai bine pentru Zilele jocurilor, târgul de la Essen e pur și simplu prea vechi și prea mare pentru orice. Mă bucur că am mers, au fost mulți distribuitori importanți care sunt prezenți și la Essen, dar fără nebunie. Mă voi întoarce, poate nu chiar în 2020, dar sunt curios cât de frumos va crește, a fost totul bine acolo.

Játéktanya, Borzont, România – 5-11 august 2019

A cincea ediție a taberei de jocuri a fost prima la care am participat și de acum încolo voi face tot posibilul să merg de fiecare dată. Atmosfera e foarte faină, o săptămână întreagă în natură cu sute de jocuri și zeci de oameni faini e tot ce-ți poți dori mai mult. Singura problemă e că locurile sunt limitate.

Internationale Spieltage SPIEL, Essen, Germania, 23-27 octombrie 2019

Târgul de la Essen e cel mai important din lume și din 2012, când am fost prima dată, n-am mai lipsit. Deja avem cazare rezervată pentru ediția din 2020 și cred că orice fan al jocurilor de societate trebuie să ajungă măcar o dată acolo. Nu e locul ideal de jucat jocuri, dar e absolut impresionant să vezi ce diversitate există și cât de mulți oameni de toate felurile consideră jocurile de societate o parte importantă a vieții lor. Dacă vrei să cumperi noutăți, cele mai multe jocuri se lansează aici, dar e de folos să faci precomandă pentru a nu rămâne fără. Cazările în oraș sunt scumpe dacă nu faci rezervare din timp.

Zilele jocurilor – BGCON , Tîrgu Mureș, România – 1-3 noiembrie 2019

Zilele jocurilor e evenimentul de jocuri pe care-l organizez și a ajuns să fie cel mai mare eveniment dedicat jocurilor de societate din România. Cei mai importanți distribuitori participă, avem cel mai mare număr de participanți, zona designerilor în care aceștia își prezintă prototipurile și anul ăsta am avut o mare zonă de joacă. Lucrăm pe tot parcursul anului să fie în continuare cel mai bun eveniment dedicat jocurilor din țară și principalul motiv pentru care mă duc la evenimente în alte țări e ca și al nostru să ajungă cât de bun poate el să ajungă.

Társasjátékok Ünnepe és Társasjátékvásár, Budapesta, Ungaria – 23-24 noiembrie 2019

Nu puteam rata cel mai important eveniment dedicat jocurilor tocmai din țara vecină, așa că am dat o fugă până acolo. Diferența dintre evenimentul ăsta și Zilele jocurilor e exact diferența între Budapesta și Tîrgu Mureș și între piața de jocuri din Ungaria și cea din România. Ungaria e deja o țară cu tradiție în lumea jocurilor de societate, la noi încă e la început treaba. E mult până departe, dar primii pași sunt făcuți și de aici tot înspre mai bine se merge. Târgul din Budapesta are o mare zonă de joacă, o zonă de târg (evident, neinteresantă pentru cine merge la Essen) și e coadă la intrare pentru biletele care costă aproximativ 35 lei pe zi.

Am avut cel mai plin an, am participat la 4 evenimente în afara țării și am organizat cel mai mare de la noi. Dar pentru asta am jucat un pic mai puțin decât am vrut să joc. Am peste 1000 jocuri în colecție (cu tot cu extensii, cum le numără BGG) și vreau pe termen mediu să am sub 20% nejucate. Pare aiurea, dar oricine are niște sute de jocuri în colecție are și multe nejucate. Așa că pentru 2020 îmi propun astea două treburi: să ajung la sub 20% jocuri nejucate în colecție și să joc 500 partide. Și m-aș duce la alte evenimente de jocuri, în alte țări, să văd și acolo care e treaba și cum putem îmbunătăți și noi cât mai mult. Dar cel mai important e că m-am jucat și în 2019 cu o grămadă mare de oameni faini și nu cred că-mi pot dori mai mult decât să împart și în noul an masa cu oameni dragi.

La voi cum a fost 2019 și ce vă propuneți pentru 2020?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.