Hanabi

hanabi_coperta

HANABI

Anul apariţiei: 2010 (2013 în România)

Nr. jucători: 2 − 5

Durata unui joc: 25 minute

Designer: Antoine Bauza

Dependenţă de limbă: Nu este necesară traducerea jocului

Distribuitor: cutia.ro

Hanabi înseamnă, în limba japoneză, “artificii” şi e exact ceea ce trebuie să faceţi în acest joc de cărţi. Jucătorii vor colabora în încercarea de a face cel mai spectaculos foc de artificii. Partea interesantă e că jucătorii vor ţine cărţile în mână invers, arătându-le celorlalţi, dar fără să le vadă. Pentru ca focul de artificii să fie reuşit, e nevoie de jucarea cărţilor de fiecare culoare, în ordine, de la 1 la 5. Dar cum la început nu ştiţi ce cărţi aveţi în mână şi nu aveţi voie să le spuneţi celorlalţi ce cărţi au, veţi folosi indicii, indicii care au voie să fie legate doar valoarea sau culoarea unor cărţi. Jucătorii trebuie să găsească echilibrul între jucatul cărţilor care ştiu că sunt bune şi datul de indicii celorlalţi jucători.

HanabiJocul e în marea lui parte unul amuzant, dar nu trebuie luat prea în serios. Am păţit în anumite ture să fim foarte atenţi şi să facem scor mare destul de uşor, dar am pierdut la capitolul distracţie. În schimb, am jucat în 5 oameni şi cu alte poveşti pe lângă joc şi a fost unul din cele mai amuzante jocuri cooperative care am avut ocazia să le joc. Hanabi e un joc foarte bun, dar nu trebuie uitat că e doar un joc şi cel mai important e să te distrezi când îl joci. Reacţia prietenilor când vrei să joci o carte greşită e nepreţuită, e ca şi cum ţi-ar da un indiciu fără să fie tura lor şi fără să aibă voie să facă asta, dar hohotele de râs sunt garantate.

Hanabi are în palmares şi prestigiosul titlu Spiel des Jahres 2013, care deşi în ultimii ani s-a îndreptat spre jocuri mai uşoare, se acordă în continuare doar jocurilor de calitate. Puneţi pe lângă asta şi preţul mic şi faptul că e foarte uşor să-l jucaţi cu începători şi aveţi toate motivele să aveţi în Hanabi în colecţie.

???????????Versiunea în limba română are cuprinsă şi extensia Avalanşa de culori, care adaugă un set de cărţi multicolore, pentru un joc mai greu. Vă recomandăm să jucaţi cu această extensie doar după ce stăpâniţi bine jocul de bază.

Plusuri: Uşor de învăţat, ieftin, rapid, amuzant.

Minusuri: Nu are.

Hanabi ne-a fost pus la dispoziţie de către magazinul cutia.ro, responsabili şi pentru traducerea în limba română şi poate fi comandat de aici sau cumpărat din magazinul lor din Polus CenterCluj-Napoca.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.