Păzea de 6!

pazea_de_6_copertaPăzea de 6!

Anul apariţiei: 1994 (2011 în România)

Nr. jucători: 2 − 10

Durata unui joc: 45 minute

Designer: Wolfgang Kramer

Dependenţă de limbă: Nu este necesară traducerea jocului

Distribuitor: Piatnik / Peak Toys

Păzea de 6! e un joc de cărţi abstract, rapid ca desfăşurare, care suportă un număr de 2 până la 10 jucători.

Jocul conţine 104 cărţi, numerotate de la 1 la 104, fiecare cu câte un cap de bou desenat pe ea. Singura diferenţă între ele e că unele au desenaţi mai mulţi boi mici, ele valorează mai multe puncte. Calitatea cărţilor este bună, la noi după peste 15 partide nu se vede deloc uzură, aşa că nu e necesară protejarea cu sleeve-uri.

pazea_de_6Fiecare jucător începe cu câte 10 cărţi, pe mijlocul mesei se aşează 4 cărţi care vor fi începuturi de rânduri. Se alege în secret câte o carte, scopul fiind să fie cât mai apropiată de cărţile de jos, dar mai mare. Toţi jucătorii fac această alegere în acelaşi timp şi cărţile jucătorilor se aşează în ordine crescătoare pe rândul cu cea mai mică diferenţă. Partea amuzantă e că pe un rând pot fi doar 5 cărţi, cel care ar fi obligat să o pună pe a şasea trebuie să ia toate cele 5 cărţi de jos şi să înceapă un rând nou în locul lor. Scopul e să duceţi cât mai puţine puncte, puncte reprezentate prin boii mici de pe cărţi. Uneori poate fi mai rentabil să duceţi de bunăvoie un număr mic de puncte decât să riscaţi să luaţi multe puncte, dar totul e să vă avaluaţi bine şansele. Păzea de 6! se termină când unul din jucători ajunge la 66 puncte, câştigător fiind cel care are cele mai puţine puncte. Cu toate că din descriere poate nu pare, jocul e unul foarte amuzant, aproape de fiecare dată când cineva ia un rând de cărţi, lumea izbucneşte în râs!

După ce stăpâniţi jocul, este şi o versiune mai avansată, în care se împart toate cărţile, în ordine crescătoare, în funcţie de numărul de jucători. Adică la 4 jucători vom avea 40 cărţi împărţite în mâini plus cele 4 de la început, deci 44 cărţi în joc, toate doar de la 1 la 44. În această variantă ştiţi tot timpul ce cărţi sunt în joc, deci ştiţi ce au adversarii în mână şi puteţi urmări cărţile mult mai bine. Norocul e mai puţin prezent, capacitatea de urmărire a cărţilor şi de evaluare a riscurilor având un rol mult mai important în a decide câştigătorul.

pazea_de_6_2Fiind un joc de cărţi, Păzea de 6! e uşor de transportat oriunde şi e un foarte bun joc de jucat între două jocuri mai complexe. Poate fi uşor explicat unui începător şi deşi nu atrage prin aspect, suntem convinşi că va atrage prin mecanica de joc. Nu trebuie ignorat nici preţul, de aproximativ 35 lei. De asemenea, e o alternativă bună când sunteţi în număr mare în jurul unei singure mese şi nu mai vreţi să jucaţi Dixit Odyssey sau Saboteur.

Plusuri: Rapid, amuzant, ieftin, merge în 10 jucători, calitatea bună a cărţilor.

Minusuri: Unii jucători au nevoie de prea mult timp pentru a alege ce carte să joace.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.