Saboteur

SABOTEUR

Anul apariţiei: 2004

Nr. jucători: 3-10

Durata unui joc: 30 minute

Designer: Frederic Moyersoen

Dependenţă de limbă: Nu este necesară traducerea jocului

Distribuitor: Amigo

 

Saboteur e un joc de cărţi din categoria jocurilor de petrecere şi e una din cele mai bune variante care le aveţi când e vorba să jucaţi ceva cu oameni nepasionaţi de boardgames. Jocul a apărut prima dată în 2004, evident, în Germania, dar e destul de răspândit şi la noi, fiind din ce în ce mai multă lume care îl joacă.

Saboteur poate fi jucat de 3 până la 10 oameni, fiecare jucător luând rolul unui pitic. Jucătorii se împart în două echipe, căutătorii de aur şi sabotorii, partea interesantă fiind că nu ştiţi ce rol au ceilalţi jucători şi va trebui să intuiţi. Raportul dintre sabotori şi căutători de aur diferă în funcţie de numărul de jucători. Scopul căutatorilor de aur e să găseasca aurul, scopul sabotorilor fiind doar să îi împiedice. Deşi la prima vedere pare foarte simplu, vă asigurăm că nu e, veţi fi surprins de cât de parşivi ştiu prietenii voştri să fie. Jocul se joacă construind harta, de la intrarea în subteran spre locaţia aurului (necunoscută pe parcursul jocului).

După cum spuneam mai sus, Saboteur se poate juca de către 3 până la 10 jucători, dar noi nu recomandăm jucarea lui în mai puţin de 5 jucători, în jocurile de 3 sau 4 jucători fiind şanse să jucaţi fără nici un sabotor, jocul neavând absolut nici un farmec în aceste cazuri. Dar în grupuri mari, de 7-10 oameni e una din cele mai bune variante care le aveţi la dispoziţie. Durează puţin, regulile sunt uşor de explicat pentru oricine şi după o tură de joc demonstrativă, toată lumea ştie ce fac toate cărţile.

Saboteur e în primul rând un joc amuzant şi trebuie luat ca atare. Mai ales în jocurile cu mulţi jucători sunt multe cazuri în care o echipă nu are nici o şansă de câştig, dar la Saboteur nu e importantă victoria, e importantă distracţia din timpul jocului, nici nu considerăm necesar ţinutul scorului.

Plusuri: Foarte amuzant, uşor de învăţat, cutie mică (se poate transporta uşor oriunde), ieftin (aproximativ 35 lei), joc rapid, merge în mulţi jucători.

Minusuri: Jocul în 3 sau 4 jucători nu merită jucat, după un timp ar trebui aplicate sleeve-uri cărţilor cu rol şi cu destinaţia, în cazul în care apar urme pe spatele unora se pierde tot farmecul jocului.

4 comments

  • Saboteur fan

    Am vazut ca a aparut (probabil de mult) Saboteur 2. Tinand cont ca am jucat deja Saboteur 1, mi-ar placea sa-mi cumpar 2-ul. Intrebarea mea este urmatoarea… pot juca cu cartile de la Saboteur 2 si varianta originala de la 1 sau doar pe cea noua?

    • omucu

      noi am cumparat si Saboteur 2, dar din pacate nu ni se pare asa reusit ca primul. Pierde din simplitatea care face primul Saboteur un joc excelent pentru grupuri mari. Saboteur 2 are doua variante: una ca extensie la jocul de baza si una care cuprinde si jocul de baza

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.