Campionatul mondial de Carcassonne 2012 la Spiel Essen, Germania

În urma câştigării campionatului naţional de Carcassonne 2012 m-am calificat la finala mondială din cadrul celui mai mare târg de jocuri de societate din lume, Spiel 2012 din Essen, Germania.

Campionatul mondial de Carcassonne e organizat de Spielezentrum în colaborare cu Hans im Glück iar ediţia din 2012 a fost a şaptea. În finală au participat 26 concurenţi din 25 ţări şi sunt mândru să pot spune că am reprezentat România. S-a jucat în sistem elveţian, acelaşi sistem ca la finala naţională şi sunt de părere că e cel mai corect sistem de joc posibil. 

În primul meci am jucat cu reprezentantul Suediei şi am câştigat fără probleme deşi nu eram obişnuit cu ceasurile de şah. Cronometrarea meciurilor a fost pentru mine un stres suplimentar, dar după primul meci m-am acomodat destul de bine. Am avut noroc de un prim adversar uşor şi m-am putut obişnui cu ceasul fără să pierd vreun meci din cauza asta.

Al doilea meci am nimerit cu reprezentantul Canadei, un băiat simpatic sponsorizat de celebra cafenea din Toronto, Snakes & Lattes. Am câştigat şi acest meci, deşi parcă nu cu aceeaşi lejeritate ca primul.

În al treilea meci am dat peste reprezentantul Japoniei, aveam amândoi deja câte 2 victorii şi nu a fost un meci uşor. Deşi cred că am jucat un pic mai bine ca el, a avut norocul să prindă 5 biserici destul de repede una după alta şi a avut cum să le aşeze să nu-l încurc deloc. A făcut multe puncte fără să-l pot încurca şi a câştigat fără probleme.

În al patrulea meci m-am întâlnit cu vecinul nostru din Bulgaria, care era supărat că pierduse meciul de dinainte la doar un punct diferenţă. A fost un meci greu, poate cel mai echilibrat meci care l-am jucat la campionat, dar am câştigat la 3 puncte diferenţă. De fapt 3 puncte au fost la sfârşit pentru ca am avut impresia că m-a furat cu vreo 2 puncte la numărătoarea de la sfârşitul jocului. Nu sunt foarte sigur, dar având în vedere că oricum am câştigat, nu am zis nimic. Bulgarul s-a supărat la sfârşitul jocului şi nu a vrut nici să dea mâna cu mine, a fost din păcate cel mai nesportiv gest care l-am văzut la toată finala.

Al cincelea meci l-am început mai târziu decât celelalte mese datorită întârzierii reprezentantului Cehiei. Ştiam deja de el ca a fost de două ori vicecampion mondial, dar nu ştiam că a participat de 5 ori la mondiale. După un început de meci în care am fost convins că voi câştiga am pierdut la diferenţă mică spre final. Nu caut scuze, dar mă deranja faptul că cehul stătea foarte mult la tura lui, la final fiind la un pas de a pierde meciul din cauza expirării timpului. Până la urmă cehul s-a calificat în finală şi a şi câştigat, în tot turneul a pierdut un singur meci, meci care l-a pierdut din cauza expirării timpului.

Al şaselea meci l-am jucat deja mai relaxat, având deja două înfrângeri şansele să mă calific în semifinale erau minime. Am jucat cu reprezentantul Germaniei, şi am reuşit să câştig. Probabil asta e cea mai mare performanţă care am reuşit-o, mai ales că jocul Carcassonne a pornit din Germania şi el era la el acasă. Plus că e binecunoscută pasiunea nemţilor pentru jocuri de societate şi mă bucur să pot spune că şi în România se joacă la acelaşi nivel.

Din păcate deşi am câştigat ultimul meci, după cele 6 partide erau 3 participanţi cu câte 5 victorii şi eram 7 cu câte 4. După ce s-a făcut clasamentul am aflat că sunt pe poziţia a opta. Olanda, Cehia, Slovacia şi Austria s-au calificat în semifinale. A fost momentul să fac o scurtă pauză de la campionat şi am mai dat o tură prin târg, fiind ultima zi. Pe când m-am întors am aflat că în finală erau calificaţi jucătorii din Austria şi Cehia.

Finala a fost un meci extraordinar de frumos şi echilibrat, din păcate nu a fost pe timp iar jucătorului ceh îi luau foarte mult timp mutările. A fost o piesă la care cred că a stat peste 10 minute, spre dispararea tuturor spectatorilor. Având în vedere că târgul se apropia ora închiderii pe la ultimele 10 piese, organizatorii au introdus ceasul şi cei doi jucători au avut câte 10 minute să termine. Noi urmăream de pe margine şi au fost mai multe momente în care jucătorii erau la egalitate (la punctele adunate de pe tablă cu cele de pe tabela de scor), dar la sfârşit a câştigat cehul cu doar 3 puncte diferenţă. Dacă tot meciul era pe timp sunt sigur ca ar fi câştigat austriacul, din păcate organizatorii l-au avantajat un pic pe ceh în acest fel, dar sunt sigur că nu au făcut-o intenţionat.

Foarte drăguţ a fost că diplomele au fost înmânate tuturor jucătorilor chiar de Klaus-Jürgen Wrede, designerul jocului Carcassonne.

Mă bucur foarte mult că am fost la campionatul de Carcassonne, sper să reuşesc să mă calific şi anul următor. Mulţumesc tuturor susţinătorilor şi în mod special celor de la cutia.ro, distribuitorii jocului Carcassonne în România, care au făcut posibilă deplasarea şi cazarea mea la finala mondială.

Mihai Ungureanu

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.