Finala Campionatului Naional de Carcassonne 2012

Sâmbătă, 06.10.2012 am fost la Ceainăria Ceai et caetera din Braşov pentru finala Campionatului Naţional de Carcassonne, ediţia 2012. Campionatul e organizat de cutia.ro, distribuitorii oficiali ai jocului Carcassonne în România şi în acelaşi timp cei care au făcut posibilă o versiune în limba română a jocului. La faza finală au participat 46 jucători, din Bistriţa, Braşov, Cluj, Constanţa, Iaşi, Oradea, Sibiu, Sfântu Gheorghe, Timişoara şi Tîrgu Mureş.

M-am calificat la etapa finală în urma etapei locale din Tîrgu Mureş, unde am ieşit pe primul loc. Nu am pornit cu niciun fel de aşteptări, singura mea speranţă fiind să ma simt bine la concurs şi să nu mă fac de ruşine. S-au jucat 6 meciuri, după fiecare meci făcându-se clasamentul iar în funcţie de clasament alegându-se noii oponenţi. Primul clasat după fiecare rundă a jucat cu al doilea clasat, al treilea cu al patrulea şi tot aşa până la 46. Pot spune că e de departe cel mai bun sistem de joc şi marea majoritate a participanţilor a fost de aceeaşi părere. E cu mult mai corect şi echilibrat decât anii trecuţi şi nu putem decât să felicităm organizatorii pentru binevenita schimbare.

Cu riscul de a plictisi o parte din cititori, voi încerca să povestesc cât mai în detaliu experienţa mea de la concurs, dacă nu doar pentru cititori, poate şi pentru a-mi putea aminti mie cât mai exact odată cu trecerea timpului.

S-au tras la sorţi numerele participanţilor, eu am nimerit cu numărul 33. Am fost la masa 18 şi am jucat cu Diana Păduraru. Meciul a fost unul destul de strâns (ca majoritatea meciurilor jucate), dar am reuşit să câştig cu 103 la 95.

Al doilea meci l-am jucat la masa 10 (asta înseamnă că eram deja între primii 20 clasaţi) şi am avut-o ca oponentă pe Giorgiana Mihăilă. Trebuie să recunosc că a fost jocul în care am avut cel mai mult noroc, orice piesă speram să vină îmi venea şi îmi venea la momentul potrivit. Am reuşit să o blochez destul de mult, am jucat şi un pic agresiv şi am câştigat cu 134 puncte la 75.

Al treilea meci l-am jucat la masa 2 (deci eram în top 4) şi l-am jucat cu Cristi Bălan din Bucureşti dacă nu mă înşel. Am avut din nou parte de un meci strâns (cum era şi normal în vârful clasamentului) dar am reuşit să câştig cu 74 la 60.

La meciul numărul 4 am fost la masa 3 şi m-am întâlnit cu Alin Cobârzan din Cluj. A fost de departe cel mai greu meci pe care l-am jucat la tot concursul şi am şi pierdut. Alin a avut şansa să lipească două câmpii mari cu ultima lui piesă şi să reuşească să mă scoată pe mine de pe una din ele. A recunoscut şi el că greu a văzut locul potrivit pentru piesă dar felicitările mele că a fost suficient de atent. Am pierdut cu 93 la 97 un meci care cred că-l voi ţine minte o vreme de acum încolo.

Pentru meciul cu numărul 5 am coborât la masa 5, dar ştiam că şansele de a ajunge în semifinale încă existau. Am jucat cu Alina Dumitraşcu şi am încercat să dau ce-i mai bun din mine să revin în grafic. Am jucat din nou destul de agresiv şi se pare că a funcţionat, am făcut 96 puncte în timp ce Alina a făcut doar 80. Trebuie să recunosc că am avut şi un pic de noroc.

La meciul numărul 6, ultimul din calificări aveam nevoie de o victorie ca să pot spera la un loc în semifinale, loc care oricum nu ar fi fost asigurat doar cu 5 victorii, depindeam şi de ce făceau între timp restul. Am jucat la masa 4 cu Gabriel Mihăilă şi din nou am avut noroc, meciul a fost foarte strâns şi am câştigat cu 100 la 96. Între timp la masa Adrian Tivadar a făcut egal cu Alexandru Marcu şi din păcate au pierdut amândoi şansa participării în semi-finale.

La sfârşitul celor 6 runde pe primul loc se afla Alin Cobârzan, singurul neînfrânt, pe locul doi era Camelia Tivadar, pe trei eram eu iar pe patru Simona Radu. Având în vedere că am fost pe locul 3 probabil m-aş fi calificat şi dacă nu făceau Adrian cu Alexandru egal în ultimul meci. A urmat o pauză de premiere a tuturor participanţilor (mai puţin primele patru locuri care aşteptau semifinalele) pentru a nu-i mai reţine pe cei ieşiţi din concurs. Absolut toţi participanţii au fost premiaţi şi şi-au putut alege dintre Carcassonne – jocul de zaruri, mini-extensia Fantoma, una din cele 6 mini-extensii apărute anul acesta sau o pereche de cercei cu meeple. Toate premiile au fost puse la dispoziţie de cutia.ro

În semifinală m-am reîntâlnit cu Alin Cobârzan, cel care m-a învins în al patrulea meci. Într-un fel am vrut mai tare să-mi iau revanşa decât să mă calific în finală. Înainte de semifinale mi-am propus, împreună cu Camelia Tivadar, să ne întâlnim în finală. După un meci greu şi foarte echilibrat am reuşit să-l înving pe Alin şi să-mi iau mult-dorita revanşă. Am avut inspiraţia să îi blochez doi supuşi într-un castel mare, lucru care a înclinat un pic balanţa în favoarea mea. Deşi amândoi eram veseli şi glumeţi, concentrarea era maximă şi meciul a fost unul tensionat. Nu mai ţin minte cu ce scor am câştigat, dar ştiu că meciul a fost unul strâns şi sper să mai am ocazia să joc cu Alin.

Finala campionatului national de Carcassonne 2012În finală m-am întâlnit cu Camelia Tivadar şi amândoi eram deja foarte obosiţi. Jucaserăm câte 7 meciuri înainte, în aproape 7 ore. În primul rând vreau să zic că mi-a plăcut mult meciul, la început am fost amândoi glumeţi şi zâmbăreţi ca apoi să se aştearnă o linişte de vreo 10 minute 🙂 Eram cât de concentraţi se putea, se juca şansa calificării la Essen. Am prins mai multe mănăstiri decât Camelia şi deşi mi-am ţinut supuşii destul de mult timp pe ele, am reuşit totuşi să le închid şi să îi refolosesc. Bătaia mare spre sfârşitul partidei a fost pe câmpia mare, la sfârşit amândoi aveam câte 4 supuşi blocaţi acolo. Cu ultima mea piesă am reuşit să închid un oraş de 10 sau 12 puncte (nu mai ţin minte exact) care mi-a asigurat o victorie liniştită. Câştigam şi fără să-l închid, dar diferenţa ar fi fost de doar câteva puncte. Deşi i-am rămas dator Cameliei cu un ceai de tei, promit să mă revanşez data următoare când ne întâlnim.

Ca şi concluzii pot spune că jucătorii au fost mai bine pregătiţi ca anul trecut, au reapărut în top Alexandru Marcu şi Adrian Tivadar (anul trecut au fost pe locurile 2 şi 3, acum au fost pe  5 şi 6). Cred că pot spune fără să greşesc că între primii zece clasaţi diferenţele de valoare sunt minore şi decisiv a fost norocul. Recunosc că am avut noroc să ajung campion naţional, dar şi norocul face parte din joc.

Organizarea a fost mult mai bună ca anii trecuţi, sistemul elveţian de joc fiind cu mult mai corect decât varianta de anul trecut. Faptul că pe măsură ce se înaintează în campionat se joacă cu adversari la fel de bine clasaţi dă un echilibru extraordinar jocului, echilibru care lipsea în varianta veche de joc. Ca exemplu, anul trecut au fost 3 jucători care au avut câte 3 victorii, iar câştigător a fost cel care a obţinut punctaj mai bun în cele 3 partide. Dacă aveai noroc să nimereşti cu adversari uşori, puteai să te clasezi mai bine ca un jucător mai valoros care a avut un parcurs mai greu. Cei de la cutia.ro au fost bine pregătiţi, faptul că regulamentul concursului a fost actualizat fiind probabil cea mai importantă îmbunătăţire. Pentru o mare parte din ţară a fost o îmbunătăţire şi faptul că finala a fost la Braşov şi nu la Cluj cum eram obişnuiţi. Din mare parte a ţării a fost mai uşor de ajuns, iar gazdele de la ceainăria Ceai et caetera au fost cât se poate de primitoare.

Următorul pas e finala mondială de la Essen, Germania. Finala are loc în cadrul târgului internaţional de jocuri Spiel 2012, cel mai important târg de boardgames. Transportul şi cazarea la campionatul mondial sunt asigurate de cutia.ro, cărora le mulţumesc şi pe această cale şi îi felicit pentru buna organizare a campionatului naţional.

Pe facebook puteţi vedea mai multe poze de la concurs, făcute de Nadia Comanici şi de Daniel Tivadar.

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.