Ligretto

 

LIGRETTO

Anul apariţiei: 1960

Nr. jucători: 2-4 cu un pachet, maxim 12 cu 3 pachete de culori diferite

Durata unui joc: 10 minute

Designer: Werner Ernst George Muller

Dependenţa de limbă: Nu este necesară traducerea jocului

Distribuitor: Schmidt Spiele

Ligretto e un joc de cărţi rapid şi uşor de învăţat. A apărut prima data în 1960 sub numele de Dutch Blitz, în 1988 a apărut prima dată sub denumirea de Ligretto iar din 2000 e distribuit de Schmidt Spiele.

Fiecare pachet de Ligretto are câte 160 cărţi, împărţite în patru culori, câte una pentru fiecare jucător. Toţi jucătorii joacă în acelaşi timp şi câştigător e cel care îşi termină primul cărţile. De fapt nu e direct câştigător, se numără punctele, dar cam aia e. Faptul că toţi jucătorii joacă simultan creează un mic haos, dar jocul se bazează pe onoarea fiecăruia de a nu trişa.

Ligretto e un joc în care nu e nevoie de strategie, tot ce contează e atenţia şi viteza de reacţie, nu puţine fiind cazurile când doi jucători vor să pună aceeaşi carte în acelaşi loc, câştigător fiind cel mai rapid.

Ligretto se găseşte în trei pachete diferite, unul roşu, unul albastru şi unul verde. Deşi la prima vedere pachetele sunt la fel, combinându-le, Ligretto se poate juca în mai mulţi jucători(până la 8 jucători cu două pachete de culori diferite, până la 12 jucători cu 3 pachete de culori diferite).

Ligretto nu e un joc pe care să-l jucaţi o noapte întreagă, dar e un joc pe care-l puteţi folosi uşor pentru a “converti” oameni noi la fenomenul boardgames şi e un joc excelent în pauzele dintre două de jocuri de strategie lungi sau pentru a destinde atmosfera după o noapte lungă de jocuri mai “serioase”. Poate fi o alegere bună şi când vreţi să jucaţi ceva şi nu aveţi timp să vă întindeţi la ceva lung. Cu toate acestea, Ligretto nu e pentru toată lumea, dar pentru a vă face o părere corectă, jocul trebui încercat.

Plusuri: Ieftin, rapid, uşor de învăţat, amuzant, merge până la 12 jucători.

Minusuri: Nu va satisface devoratorii de strategii.

Ligretto ne-a fost pus la dispoziţie de magazinul cutia.ro şi poate fi comandat de aici sau cumpărat din magazinul lor din Polus Center, Cluj-Napoca.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.