Dominion

Dominion

Anul apariției: 2008

Nr. jucători: 2-4

Durata unui joc: 30 de minute

Designer: Donald X. Vaccarino

Dependența de limbă: E necesară traducerea textelor de pe cărți

Distribuitor: Rio Grande Games

Dominion a apărut în 2008 și a revoluționat jocurile de societate. Practic a creat un nou gen, deck-building. Sigur, au mai fost jocuri în care trebuia să vă faceți propriul pachet de cărți, dar Dominion a fost primul mare succes al genului și rămâne în continuare cel mai răspândit. Dominion încearcă să „fure” din farmecul Magic: The Gathering fără să fie așa costisitor, nefiind necesară cumpărarea periodică a cărților noi. Șii în plus, toți jucătorii încep cu același set de cărți.

Cutia arată bine, conținutul fiind cele 500 cărți, insertul de plastic și regulamentul. Cărțile sunt foarte bine organizate, fiecare set de cărți are locul lui bine stabilit în cutie. Problema e că dacă folosiți sleeve-uri pentru protejat cărțile, acestea nu vor mai încăpea în cutie așa cum e ea. Totuși, cărțile sunt bine făcute și destul de rezistente, dacă aveți un pic grijă unde și cum jucați, vă puteți descura fără probleme și fără sleeve-uri. Grafica de pe cărți lasă un pic de dorit, lucru rezolvat în extensiile ce au urmat.

Scopul fiecărui jucător e să construiască un regat, dar din păcate tema nu este prea bine implementată în mecanica jocului, dar nu e un lucru sesizabil și deranjant pentru toată lumea. Ca desfășurare a jocului, fiecare jucător începe cu 10 cărți și încearcă să ajungă la cel mai bun pachet de cărți la sfârșitul jocului. Totul e să găsiți echilibrul perfect între cărți de acțiune, bani și puncte de victorie; la final acestea din urmă fiind singurele care contează. Interacțiunea dintre jucători e moderată, mai ales la setul de cărți pentru începători, dar și acest lucru e rezolvat prin extensiile apărute ulterior. Dominion nu se joacă cu toate cele 500 cărți în același timp, lucru care îi dă o rejucabilitate foarte mare datorita numărului de combinații posibile. Sunt și unele combinații prestabilite, una fiind foarte bună pentru începători, dar puteți experimenta oricât. Din păcate nu toate combinațiile sunt amuzante, puteți nimeri în partide fără interacțiune, partide care veți dori să se termine cât mai repede.

Pentru unii Dominion a fost jocul perfect, adevărul e că are un feeling aparte, deși trebuie amestecate des cărțile, dat fiind faptul că de cele mai multe ori jucătorii joacă aproape deodată, Dominion e un joc rapid. Dar sunt și oameni pe care Dominion nu i-a prins, unora nu le place că aproximativ jumătate din timpul de joc se duce pe amestecat. Nouă ne-a plăcut, am jucat și extensia Intrigue și suntem curioși și de restul extensiilor apărute.

Ύn 2009 Dominion a participat la competiția Spiel des Jahres și a și câștigat, premiu pe care l-a meritat cu siguranță.

Plusuri: A venit cu o mecanică noua, rapid, ușor de învățat, rejucabilitate mare, cutia foarte bine organizată.

Minusuri: Pentru unii poate părea monoton, cutie mare pentru un joc de cărți, în anumite combinații nu este amuzant, tema nu pare a avea nicio legătură cu mecanica jocului.

4 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.