Carcassonne: Extensia 1. Hanuri si catedrale

Carcassonne: Hanuri si catedraleCARCASSONNE: Hanuri și catedrale

Anul apariției: 2002

Nr. jucători: 2-6

Durata unui joc: 60 minute

Designer: Klaus-Jürgen Wrede

Dependența de limbă: Nu este necesară traducerea jocului

Distribuitor: Hans im Glück/Rio Grande Games

Carcassonne: Hanuri și catedrale e prima extensie a jocului Carcassonne și cea mai importantă dintre ele. Practic e singura extensie care e cam obligatorie de avut și e exemplul perfect de cum ar trebui să fie o extensie a unui joc de societate. 

În primul rând extensia Hanuri și catedrale adaugă al șaselea jucător de Carcassonne. Deși putea fi implementat cu ușurință în jocul de bază, se știe că jocul Carcassonne e un joc echilibrat și bun într-un număr mic de jucători, odată cu creșterea numărului de jucători intervine din ce în ce mai mult norocul. Ei bine, extensia Hanuri și catedrale rezolvă parțial această problemă. Cele 18 noi piese de joc măresc harta destul cât să încapă și al șaselea jucător și să rezolve anumite situații-problemă din jocul de bază. Fiecare piesă noua e marcată cu câte un meeple mic, simbolul extensiei Hanuri și catedrale. Toate extensiile care au urmat au avut câte un simbol pentru a putea fi separate ușor de jocul de bază.

Hanurile sunt una din noutățile aduse de extensia Hanuri și catedrale, ele sunt plasate pe piese cu drumuri. Pe scurt, un drum cu han are scor dublu când e închis, dar se pierd toate punctele de pe el în cazul în care nu e închis la sfârșitul jocului. La fel se întâmplă și cu catedralele, acestea se potrivesc în orașe, un oraș închis cu o catedrală în el valorează 3 puncte pe segment, iar în cazul unui oraș neînchis care conține o catedrală, se pierd toate punctele de pe el.

O altă noutate importantă e prezența unor supuși mai mari decât cei normali, câte unul pentru fiecare jucător. Aceștia valorează câte două puncte în cazul unui conflict, fiind foarte utili în cazul în care vreți să “furați” un drum, o cetate sau un câmp de la un alt jucător. Evident, ei pot fi folosiți și ca supuși normali.

Cea din urmă noutate a extensiei, e și cea mai puțin importantă, pentru că nu afectează direct jocul dar e totuși o adăugare drăguță: în cutie sunt 6 cartonașe pentru scor cu valori 50/100, pentru a ține mai ușor evidența jucătorilor trecuți de 50 puncte.

În concluzie, extensia Hanuri și catedrale e un must-have pentru toți fanii Carcassonne, e un model pentru alți producători de jocuri de societate de cum ar trebui făcută o extensie, reușește să îmbunătățească cu adevărat un joc deja foarte bun.

Plusuri: Tot ce aduce nou extensia Hanuri și catedrale e pozitiv, așa trebuie făcută o extensie a unui joc de societate, încape fără probleme în cutia jocului original.

Minusuri: Nu are.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.