Carcassonne: Extensia 1. Hanuri i catedrale

Carcassonne: Hanuri si catedraleCARCASSONNE: Hanuri şi catedrale

Anul apariţiei: 2002

Nr. jucători: 2-6

Durata unui joc: 60 minute

Designer: Klaus-Jürgen Wrede

Dependenţa de limbă: Nu este necesară traducerea jocului

Distribuitor: Hans im Glück/Rio Grande Games

Carcassonne: Hanuri şi catedrale e prima extensie a jocului Carcassonne şi cea mai importantă dintre ele. Practic e singura extensie care e cam obligatorie de avut şi e exemplul perfect de cum ar trebui să fie o extensie a unui joc de societate. 

În primul rând extensia Hanuri şi catedrale adaugă al şaselea jucător de Carcassonne.  Deşi putea fi implementat cu uşurinţă în jocul de bază, se ştie că jocul Carcassonne e un joc echilibrat şi bun într-un număr mic de jucători, odată cu creşterea numărului de jucători, intervine din ce în ce mai mult norocul. Ei bine, extensia Hanuri şi catedrale rezolvă parţial această problemă. Cele 18 noi piese de joc măresc harta destul cât să încapă şi al şaselea jucător şi să rezolve anumite situaţii-problemă din jocul de bază. Fiecare piesă noua e marcată cu câte un meeple mic, simbolul extensiei Hanuri şi catedrale. Toate extensiile care au urmat au avut câte un simbol pentru a putea fi separate uşor de jocul de bază.

Hanurile sunt una din noutăţile aduse de extensia Hanuri şi catedrale, ele sunt plasate pe piese cu drumuri.  Pe scurt, un drum cu han are scor dublu când e închis, dar se pierd toate punctele de pe el în cazul în care nu e închis la sfârşitul jocului. La fel se întâmplă şi cu catedralele, acestea se potrivesc în oraşe, un oraş închis cu o catedrală în el valorează 3 puncte pe segment, iar în cazul unui oraş neînchis care conţine o catedrală, se pierd toate punctele de pe el.

O altă noutate importantă e prezenÅ£a unor supuşi mai mari decât cei normali, câte unul pentru fiecare jucător. Aceştia valorează câte două puncte în cazul unui conflict, fiind foarte utili în cazul în care vreÅ£i să “furaÅ£i” un drum, o cetate sau un câmp de la un alt jucător. Evident, ei pot fi folosiÅ£i şi ca supuşi normali.

Cea din urmă noutate a extensiei, e şi cea mai puţin importantă, pentru că nu afectează direct jocul dar e totuşi o adăugare drăguţă: în cutie sunt 6 cartonaşe pentru scor cu valori 50/100, pentru a ţine mai uşor evidenţa jucătorilor trecuţi de 50 puncte.

În concluzie, extensia Hanuri şi catedrale e un must-have pentru toţi fanii Carcassonne, e un model pentru alţi producători de jocuri de societate de cum ar trebui făcută o extensie, reuşeşte să îmbunătăţească cu adevărat un joc deja foarte bun.

Plusuri: Tot ce aduce nou extensia Hanuri şi catedrale e pozitiv, aşa trebuie făcută o extensie a unui joc de societate, încape fără probleme în cutia jocului original.

Minusuri: Nu are.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.