Vlad Predescu despre finala campionatului naional de Colonitii din Catan 2012

Vlad Predescu de la Lumea Board Games a fost prezent la finala campionatului naţional de Coloniştii din Catan 2012, finală desfăşurată în ceainăria Ceai Et Caetera din Braşov. Citiţi mai jos o recenzie a evenimentului povestită chiar de el:

După multe lupte purtate la etapele locale ale Campionatului Național de Coloniștii din Catan a urmat și marea Finală pe Țară. Această competiție se află deja la a VI-a ediție, și în premieră a fost organizată în Brașov. Anul acesta s-a desfășurat în ceainăria Ceai et caetera pe data de 3 noiembrie, începând cu ora 12:00.

Cele 56 de persoane prezente în finală sunt jucătorii calificați din cele 11 orașe participante (București, Brașov, Iași, Timișoara, Pitești, Târgu Mureș, Cluj-Napoca, Sibiu, Sfântu Gheorghe, Bacau și Oradea).

Pentru finală, cei de la devicefms.ro au pregătit o aplicație pentru calculul clasamentului și repartizarea jucătorilor la mese. Era necesară o astfel de aplicație și pentru a sorta jucătorii, astfel  încât să nu ajungă 2 jucători din același oraș la aceeași masă de joc. Jucătorii au fost repartizați la 14 mese, a câte 4 persoane. La fel ca pentru etapele locale, s-au disputat 3 runde, jucătorul cu cele mai multe puncte la final fiind desemnat câștigător. 

La această finală a participat și campionul național de anul trecut, Mihai Dumitru, din Sibiu. Din păcate, nu a mai reușit parcursul bun de anul trecut. În prima rundă a terminat la egalitate pe locul 2 alături de alți 3 oponenți și a adunat numai 2 puncte, în runda a II-a a câștigat, iar în runda a III-a a reușit numai un loc 3. Cu cele 9 puncte adunate, acesta s-a clasat pe locul 18.

Au fost meciuri foarte echilibrate, cu multe răsturnări de scor, dar și meciuri în care unii jucători au reușit să se impună cu punctaje foarte mari. Răzvan Pîrvu, din Pitești, a reușit să câștige primul meci cu un scor extraordinar, de 14 puncte.

Pe locul 4 s-a clasat Adrian Tivadar din Oradea, fost campion național în 2010. Acesta a început destul de slab competiția, în prima rundă reușind abia un loc 3. După acest rezultat părea compromisă o clasare bună. Dar nu a fost așa, orădeanul a reușit să își revină și să câștige următoarele 2 meciuri. Acesta a acumulat 12 puncte, ca și competitorul de pe locul 5, Grecu Theodor, din Sibiu, diferența dintre cei 2 fiind făcută de procentajul punctelor caștigatoare.

Pe locul 3 s-a clasat Mihai Păscoiu din Cluj-Napoca. Acesta s-a impus în primul și ultimul meci, ghinionul lui fiind împarțirea locului 2 în runda a II-a. În cazul în care reușea să termine singur pe locul 2 în acea rundă, obținea locul 2 în clasamentul final, loc ce îi aducea șansa de a reprezenta România la Campionatul European de anul viitor.

Pe locul 2 s-a clasat Curcan Marian, unul dintre reprezentanții orașului Iași. Acesta și-a câștigat această poziție prin victorii în prima și ultima rundă. În runda a II-a a reușit să obțină un loc 2, suficient pentru calificarea la Campionatul European de anul viitor.

Locul 1 a fost obțiunut de Samuel Prodea, din Sibiu. Acesta este un câștigator incontestabil. A reușit să se impună în toate rundele, cu câte 10 puncte. Cu această victorie se pare ca s-a creat un nou pol de putere în finalele Campionatului Național de Catan: orașul Sibiu. Ca și anul trecut această finală a fost câștigată tot de un reprezentant al orașului Sibiu

Cel mai bine clasat jucător din Brașov a fost Alexandru Marcu, pe locul 7. Acesta a avut șansa de a merge la Campionatul European, după ce în primele 2 runde a ieșit învingător. În runda a treia a condus tot timpul, avea 8 puncte pe masă, iar în mână resursele pentru urmatoarele 2 puncte de victorie. Ghinionul lui a fost că a picat 7 pe zaruri și a trebuit să renunțe la jumătate din resurse. Următoarea tură a pierdut și cartonașul cu cel mai lung drum, iar la final s-a clasat abia pe locul 4 cu 7 puncte de victorie.

Premierea a fost făcută de Adrian Cîrstea de la Ideal Board Games. Au fost premii în jocuri în valoare totală de peste 1500 lei.

A fost o competiție frumoasă, fără incidente, cu un caștigator meritos. Îi felicităm pe Samuel Prodea și Curcan Marian  și le dorim să se claseze cât mai sus la Europene de anul viitor.

Mai multe poze de la finală găsiți aici.

Articol scris de Vlad Predescu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.