Tabara Jocurilor 2024

Terraforming Mars: Hellas & Elysium

Terraforming Mars: Hellas & Elysium

Anul apariției: 2017

Nr. jucători: 1-5

Durata unui joc: 120 de minute

Designer: Jacob Fryxelius

Artist: Isaac Fryxelius

Distribuitor: FryxGames

Dependență de limbă: Este necesară traducerea jocului.

 

OK, ai reușit să faci din Marte un loc ospitalier. Te-a prins mecanica jocului, ți-ai plănuit bine acțiunile și în cele din urmă ai întrecut celelalte corporații. Bravo ție! Dar probabil ai observat că harta nu reprezintă suprafața întreagă a planetei. Unde e restul? Am putea spune că designerii și-au ales pentru Terraforming Mars doar părticica preferată din Planeta Roșie, iar pe celelalte le-au lăsat pentru extensii. Ăsta nu e neapărat un lucru rău; decât să facă ceva imens și intimidant (oricum e destul de mult), mai bine s-o ia pe bucăți. Bun. Dar cu ce anume vine prima extensie? Ăăă, cu o bucată de carton.

Cum? Păi cine-ar da bani pe o bucată de carton? Cam cât de multe ți-ar putea oferi? Răspunsul, după multe jocuri cu Hellas & Elysium este: o grămadă. Până la urmă și Biblia e un vraf de hârtii pe care scrie câte ceva și asta n-a făcut-o mai puțin importantă. Revenind într-o zonă mai telurică, tabla de joc a extensiei e imprimată pe ambele părți, fiecare oferindu-ți ocazia de a explora o altă regiune a a planetei Marte. Dacă jocul de bază se axa pe Labirintul Nopții (Noctis Labirynthus) cu Platoul Solis și Regiunea Vulcanică Tharsis în cadru, Hellas & Elysium se extinde înspre sud-est, atingând Polul Sud și înspre nord-vest, atingând Deșertul Boreal.

Înainte să intru în detalii, trebuie să remarc faptul că autorii s-au documentat destul de bine, iar relieful de pe Marte e redat cu atenție. Dacă ești curios cum arată cele mai importante repere ale planetei, poți încerca o hartă explorabilă pusă la dispoziție de NASA. Apoi, dacă ar fi oferit doar o schimbare cosmetică, extensia asta n-ar fi fost mare lucru. Jacob Fryxelius însă a gândit-o altfel: fiecare hartă are nu numai particularitatea sa geografică, ci și alte modalități de a câștiga. Condițiile de victorie nu se modifică însă jaloanele ce pot fi atinse și premiile ce pot fi obținute sunt complet diferite. Deoarece acestea tind să facă diferența, înseamnă că dacă schimbi tabla ai schimbat și jocul.

Hellas prezintă regiunea ce înconjoară Lunca Elenă (Hellas Planitia) și curprinde Polul Sud. Cum se traduce asta în joc? Simplu. Vei avea ocazia să topești calota polară, ceea ce-ți va permite să amplasezi un ocean cu doar 8 megacredite (față de prețul standard de 18). Harta aceasta e în general e plină de minerale și surse de căldură (un nou tip de bonus), iar plante sunt limitate la partea nordică. Jaloane interesante de atins sunt Explorator Polar (3 jetoane amplasate în zona polară) și Tactician (5 cărți jucate cu cerințe prealabile). Pe partea de premii ai putea încerca să devii Cultivator (cele mai multe zone verzi) sau Magnat al Spațiului (cele mai multe simboluri cu spațiu).

Elysium prezintă intinsele Câmpii Elizee (Elysium Planitia), mărginite la sud de Terra Cimeria și la est de Muntele Olimp, cel mai înalt vârf din Sistemul Solar (22 km înălțime). Bonusul conferit de acesta din urmă este de 3 cărți, ceva nemaiîntâlnit până acum. Fiind mai aproape de ecuator, harta îți oferă multe plante ca bonus de amplasament. Dintre jaloanele interesante aș menționa Generalistul (câte 1 producție din fiecare resursă) și  Ecologistul (4 simboluri jucate dintre microb, plantă și animal), iar dintre premii, Industriașul (cea mai mare cantitate de energie și oțel) și Colonizatorul Deșertului (cele mai multe jetoane așezate în partea sudică a hărții).

În câteva puncte, regiunile se ating cu cea din jocul de bază, în ideea de da o coeziune proiectului. Extensia nu conține cărți în plus și nici tipuri de jetoane noi, deci trebuia să ofere destul de mult cu hărțile noi. Din fericire, cei de la FryxGames au reșit să fac fix asta. Dacă iei în considerare bonusurile și obiectivele diferite ale fiecarei variante, îți vei da seama după câteva partide că totul, de la alegerea corporațiilor, la primele acțiuni și la direcția aleasă vor fi fundamental diferite când joci pe Hellas & Elysium. În ciuda lipsei de proiecte noi, extensia se simte ca și cum ar fi încă 2 jocuri diferite. Ceea ce-i mult pentru o bucată de carton.

 

Plusuri: Adaugă diversitate și rejucabilitate unui joc care oricum e foarte variat.

Minusuri: Preț nejustificat de mare pentru o bucată de carton.

boardgamers.ro

Siteul boardgamers.ro e un proiect lansat în luna mai 2011 și a publicat articole până în 2020. Recenziile jocurilor au fost mutate pe Gazeta Jocurilor.

Tabara Jocurilor 2024
HowToPlay.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reviews

Să alungăm ploaia cu cei mici – Monsieur Carrousel REVIEW

Nori negri se strang deasupra parcului de distractii. Tensiunea se poate simti atât in cer, cat si in comportamentul copiiilor aliniati la coada pentru carusel. Acesta se opreste si din el coboara copiii veseli care au fost îndeajuns de norocosi sa se dea inainte de inceperea furtunii. In departare, cerul este despicat de un fulger […]

Citește mai mult
a board game on a table
Reviews

Ce abilități dezvoltă jocul Cluedo?

Jocurile de societate sunt un mod simplu și distractiv de a învăța sau a aprofunda diferite abilități. Se știe deja că din cele mai vechi timpuri, jocuri precum șahul și GO-ul au fost folosite pentru a dezvolta abilități de strategie pe câmpul de luptă. Jocul Cluedo este diferit față de cele de mai sus, are […]

Citește mai mult
Review Kingdomino Origins
Reviews

Kingdomino “Uga Buga” – Inapoi la origini REVIEW

Review Kingdomino Origins Mai întâi Bruno Cathala ne-a pus în pielea unui rege dornic sa își extindă regatul, apoi a unei regine neînfricate gata sa se lupte și cu dragonii pentru regatul ei. Apoi a trebuit sa înfruntam uriașii puși pe distrugere. Am folosit vrăjitorii din regat pentru a ne duela si a crea cel […]

Citește mai mult