Six MaKING

six_makingSIX MAKING

Anul apariţiei: 2013

Nr. jucători: 2

Durata unui joc: 15 minute

Designer: Jozsef Dorsonczky

Dependenţa de limbă: Nu este necesară traducerea jocului

Distribuitor: Mind Fitness Games

Six MaKING e un joc abstract pentru 2 jucători, cu influenţe din şah şi dame. Jocul e distribuit de Mind Fitness Games, o firmă din Odorheiu Secuiesc şi e produs în totalitate în România.

Tabla de joc este din MDF, foarte rezistentă şi arătoasă. Pe ea e doar un caroiaj de 5×5. În cutie mai găsim un săculeţ inscripţionat cu sigla jocului şi piesele rotunde din lemn (numite puluri). Totul este la o calitate foarte bună, Six MaKING e un joc la care nu există uzura componentelor.

???????????În tura sa, un jucător poate să aşeze o piesă pe tablă (doar pe un spaţiu liber) sau să facă o mutare (doar peste altă piesă). Jucătorii pot muta orice piesă de pe tablă (inclusiv a adversarului), atâta timp cât mutarea este regulamentară. Aici vine partea interesantă. Piese simple pot fi mutate o poziţie pe orizontală sau verticală. Piesele compuse din două puluri aşezate unul peste altul mută ca o tură (oricâte poziţii pe orizontală sau verticală). Piesele din 3 puluri se muta în formă de “L”, la fel ca un cal din jocul de şah. Piesele din 4 puluri sunt nebuni, iar cele din 5 regine. Mutarea se poate face şi doar cu o parte din piese, de exemplu, dintr-un nebun se pot lua doar două puluri, rămânând tură, dar mutarea celor două piese se face tot pe diagonală, ca nebunul. Câştigător e cel care are piesa de deasupra într-o stivă de cel puţin 6 piese.

???????????Regulile sunt foarte simple, jocul se învaţă în mai puţin de 5 minute, dar se stăpâneşte greu, la fel ca şahul. Sunt necesare câteva partide pentru a vedea bine piesele şi a nu mai întreba “asta cu 3 cum mută?” sau pentru a ştii instinctiv că piesele se pot muta doar peste altele, dar având în vedere durata scurtă a unei partide, nu e niciun fel de problemă. Six MaKING se încadrează perfect în categoria jocurilor “uşor de învăţat, greu de stăpânit”.

Fără să fiu un foarte mare fan al jocurilor abstracte, Six MaKING m-a prins chiar tare şi pot spune fără emoţii că greşesc că e cel puţin de acelaşi nivel cu jocuri mult mai cunoscute, ca Blokus, Qwirkle sau Abalone. Iar faptul că e 100% produs în România nu poate decât să mă bucure.

Plusuri: Calitate foarte bună a componentelor, uşor de învăţat, joc rapid şi foarte tactic.

Minusuri: Nu are

Six MaKING ne-a fost pus la dispoziţie de către cei de la Mind Fitness Games, producătorii şi distribuitorii jocului.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.