Finca

 

FINCA

Anul apariţiei: 2009

Nr. jucători: 2-4

Durata unui joc: 45 minute

Designer: Wolfgang Sentker & Ralf Zur Linde

Dependenţă de limbă: Nu e necesară traducerea jocului

Distribuitor: Hans im Glück

 

 

Finca este un joc de societate apărut în 2009, pentru 2-4 jucători şi cu o durată de aproximativ 45 minute. Acţiunea jocului se petrece pe insula Mallorca din Spania, jucătorii fiind fermieri care culeg şi livrează fructe. În limba spaniolă Finca înseamnă “fermă”, deci subiectul jocului e uşor de intuit încă din titlu.

Jocul este unul uşor de învăţat şi jucat, nu necesită mult timp de acomodare şi poate fi învăţat rapid şi de începători, fără însă să plictisească jucătorii avansaţi. Deşi la prima impresie poate părea un joc simplu, de copii, nu e deloc aşa. E unul dintre puţinele jocuri care pot împăca uşor jucătorii începători cu cei avansaţi.

Cum spuneam mai sus, tabla de joc reprezintă insula Mallorca din Spania, împărţită în 10 regiuni. Pionii jucătorilor sunt aşezaţi pe o moară de vânt, unde fiecare paletă are simbolul unui fruct. Scopul fiecărui jucător e să culeagă şi să livreze cât mai multe fructe cu ajutorul măgarilor. La prima vedere poate părea foarte simplu, de fapt chiar aşa e. Doar că se pot livra doar fructele cerute pe piaţă, plus că e nevoie să ai cel puţin un măgar cu care să le transporţi. Câştigător e în general cine reuşeşte să livreze mai multe fructe, dar sunt şi nişte puncte bonus de care trebuie ţinut cont. Nu voi insista pe felul în care se joacă jocul, regulamentul fiind unul foarte simplu şi uşor de înţeles.

E de menţionat că Finca a fost nominalizat la premiul Spiel des Jahres 2009 unde a fost şi favorit, dar a pierdut în faţa Dominion-ului.

Plusuri: Uşor de învăţat, regulament bine gândit, se poate juca şi în doi jucători (probabil e chiar cea mai bună variantă), destul de rapid, excelent ca joc de familie, tablă şi piese bine făcute. E excelent şi pentru jucători avansaţi ca şi joc de umplutură între jocuri mai lungi şi mai grele.

Minusuri: Piesele sunt un pic aiurea aranjate în cutie, deşi jocul vine cu punguliţe, ele nu sunt suficiente şi trebuie puse împreună piese diferite, deci durează un pic sortatul pentru primul joc. Finca poate eventual părea un pic simplist, depinde mult de grupul de jucători. În patru jucători depinde destul de mult de acţiunile celorlalţi jucători, fiind aproape imposibil de urmărit o strategie.

Aţi jucat Finca? Dacă da, ce v-a plăcut la el? Dacă nu, ce v-ar face să-l jucaţi?

11 comments

  • omucu

   si mie imi place ca e fara zaruri, cum am scris si in articol, e un pic deranjant in 4 jucatori ca practic nu te poti pregati pentru a cumpara ceva ca ai toate sansele sa cumpere cineva inaintea ta, deci e un pic de nimereala la mijloc

  • omucu

   Asemanarile principale sunt ca ambele se invata usor si prind destul de bine jucatorii ne-experimentati. La Finca mi se pare ca e un pic mai multa strategie ca la Ticket to Ride, oricum, ambele sunt jocuri excelente pentru incepatori

 • Bennu

  Are grafica frumoasa si mecanica interesanta, dar pe de alta parte interactiune prea mica intre jucatori, fara situatii amuzante, prea putina strategie, foarte greu sa iti blochezi adversarii.
  L-as juca din cand in cand pentru diversitate.

  • omucu

   Foarte buna observatie, blocatul adversarilor se rezuma la a-i incurca in momentul in care ar avea o miscare buna dupa resurse, dar e destul cat sa fie ok. Mai nasol e in 4 jucatori cand depinzi prea mult de miscarile celorlalti si nu poti gandi o tura-doua in avans

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.