Profil de boardgamer – Felix Fofiu

Rubrica Profil de boardgamer continuă cu un boardgamer din Oradea, arhitect de meserie. Scopul acestei rubrici este să demonstreze că jocurile de societate sunt pentru toată lumea, de toate felurile. Faceţi cunoştinţă cu Felix:

felixCine eşti? Cum te cheamă, de unde eşti, cu ce te ocupi?

Fofiu Felix, arhitect practicant în Oradea

Cum ai descoperit jocurile de societate? Care a fost primul joc care te-a “prins”?

Mai demult eram pasionat de jocurile pe pc, prin nişte prieteni am descoperit Coloniştii din Catan care m-a cucerit instant şi în scurt timp i-am virusat şi pe alţi prieteni de-ai mei, dupa care am ajuns să cunosc şi grupul de Boardgames Oradea unde am început să descopăr şi alte jocuri. După un timp am îndrăgit atat de mult jocurile de tablă încât pot să zic că m-am lăsat în totalitate de jocurile de pc.

Unde vă adunaţi să vă jucaţi?

Depinde, când se fac seri de jocuri în locaţii stabilite de cei de la Boardgames Oradea, prin diferite localuri din oraş, dar şi acasă la mine sau la prieteni.

Ai un loc preferat? Ce condiţii trebuie să îndeplinească locul perfect de joacă?

Când mă joc cu prietenii, de cele mai multe ori ne adunăm la barul unui prieten, Jimi’s club. Sincer, cred că mai degrabă prefer să mă joc în oraş (bar, cafenea, etc. ) decât acasă la cineva, fiind în oraş parcă se simte mai intens socializarea, dar poate acest lucru se datorează şi faptului că de cele mai multe ori jucăm la barul prietenului meu unde pot spune că ne simţim ca acasă şi putem juca chiar şi jocuri care necesită mult spaţiu cum ar fi Game of Thrones.

Ok, dar cum trebuie sa fie masa, iluminatul, preferi locuri in care se fumeaza sau nu?

Preferabil ar fi ca locaţia să îţi permită flexibilitate. Într-adevar iluminatul poate fi o problemă, însă dacă toţi jucătorii pot să îşi distingă piesele şi nu trebuie să se chinuie pentru a descifra anumite texte şamd, e ok. Cu fumatul nu am nimic împotrivă, majoritatea prietenilor fumează, deci sunt obişnuit şi nu mă deranjează.

De unde te informezi în legătură cu jocurile? Pe ce siteuri intri?

Păi cele mai multe informaţii le culeg de Grupul de Facebook al Boardgames Oradea unde vin notificări de la principalele siteuri din domeniu. Pe lângă astea, aş mai putea adăuga poate Boardgamegeek, însă de cele mai multe ori descopăr jocuri noi prin recomandări de la alţi prieteni. Dacă mi se pare interesantă descrierea, încerc să joc jocul respectiv cu un prieten care îl are deja, iar dacă îmi place, îl cumpăr şi eu. Singurul joc pe care l-am cumpărat fără să îl joc înainte este Game of Thrones. Şi extensiile de Catan.

Ce jocuri preferi?

Mai toate jocurile pot să zic că au fost preferate. Pe măsură ce descopeream câte un joc nou,  devenea noul “hit” până ne săturam. În momentul de faţă pare să fie lider în acest top, deja de foarte multă vreme,  Urzeala Tronurilor, joc pe care într-adevăr îl jucăm într-un cerc restrâns, dar cu jucători foarte pasionaţi de întreaga “industrie” Game of Thrones… Pot să spun că şi Catanul a avut un mare succes, devenind chiar o “boală” la un moment dat. Am ajuns să organizăm mici concursuri de Catan cu prietenii, la 4 mese, şi la un moment dat am şi conceput un fel de rating al jucătorilor pentru a stabili care este cel mai bun. Pot să spun că această competitivitate ne-a şi ajutat destul de mult, cercul meu de prieteni s-a prezentat chiar bine la concursul de Catan de anul trecut, faza locală, în Oradea. Pickomino ne place foarte mult, am şi inventat un sistem ca să îl putem juca cu “miză”. Small World am observat că e un joc mai mult pentru băieţi. Dixit e foarte distractiv, îs faine şi extensiile de la Catan, însă durează destul de mult setup-ul, ceea ce e enervant. Şi mai îmi place şi Qwirkle.

Ai participat şi la campionate naţionale ale jocurilor?

Da, la Carcassonne şi la Catan. La Carcassonne m-am calificat pentru că am înlocuit un jucător care n-a putut să se prezinte la faza naţională. La Carcassonne n-am reuşit o performanţă prea frumoasă, însă nici nu a fost un joc pe care l-am aprofundat prea mult, am jucat vreo două luni şi cam atât. După campionatul naţional, sincer să fiu, nici nu m-am mai atins de el. La Catan însă a fost mult mai bine, m-am calificat al 2-lea din Oradea şi am terminat în primii 10 la faza naţională.

Ce parere ai de faptul că tot mai multe jocuri sunt traduse în limba română şi disponibile în magazine cât mai diverse? Preferi să joci jocuri în limba română sau în engleză?

Sincer, mă încântă acest lucru deoarece cred că la jocuri mai complexe, dacă nu ai avut nici un instruitor, este mai uşor să descifrezi regulamentul în limba română.

Un cuvant de incheiere pentru cititorii boardgamers.ro?

Le urez mult succes în descoperirea a cât mai multor jocuri pe care să le transmită mai departe şi altor jucatori. Enjoy boardgames!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.