Kingdomino

Kingdomino

Anul apariției: 2016

Nr. Jucători: 2-4

Durata unui joc: 15 minute

Designer: Bruno Cathala

Artist: Cyril Bouquet

Distribuitor: Blue Orange / Happy Color

Dependența de limbă: Nu este necesară traducerea jocului.

 

Bruno Cathala e un game designer magistral. Un household name printre împătimiți, francezul e considerat o minte strălucită în materie de board games, iar catalogul său conține titluri excelente precum Five Tribes, Shadows over Camelot și 7 Wonders Duel. Dar cum a ajuns să facă un joc precum Kingdomino? N-ai zice, dar are legătură cu schiurile.

Pe blogul său, autorul mărturisește că, în paralel cu ce scoate pe piață, se ocupă și de clienți privați. Astfel, cu câțiva ani în urmă, a făcut un parteneriat cu Grand Massif Domaine Skiable, producând exclusiv pentru stațiunile de schi jocuri de buzunar. După cărți, jetoane și zaruri, le-a venit rândul și dominourilor. Conceptul e vechi și a fost importat din China de către negustori italieni: piese dreptunghiulare împărțite în două pătrate ce reprezintă fețele unui zar. Așa a apărut K-Domino’Z, doar că în loc de cifre, piesele sunt ilustrate cu bucăți de pârtie. Cathala spune că l-a jucat atât de mult încât s-a decis să-l aducă în mainstream. Și asta ne aduce la…

I have a domino, I have a king/ Uh!/ Kingdomino!. La fel ca predecesorul său, Kingdomino e un joc de tile placement, doar că în loc să-ți construiești un domeniu schiabil, îți faci propriul domeniu feudal. Începi cu un cartonaș pătrat pe care e amplasat castelul și care joacă rolul de jolly. Alături așezi dominouri reprezentând pășuni, câmpuri, păduri, mlaștini, munți și ape. Trebuie să te încadrezi într-o suprafață de 5×5, iar piesele trebuie să se potrivească cu cel puțin un pătrat adiacent. Unele piese conțin coroane ce dau puncte întregii regiuni din care fac parte. Cu cât e mai întinsă regiunea și cu cât are mai multe coroane, cu atât punctează mai mult. După ce fiecare jucător a așezat cea de-a douăsprezecea piesă, jocul se încheie, iar cine are cele mai multe puncte câștigă. Simplu, nu?

Așa și e. Kingdomino e un joc simplu, rapid și distractiv. Doar că nu e un joc oarecare. Piesele sunt ilustrate abil de Cyril Bouquet și înfățișează o lume fantasy benignă, chiar copilăroasă. Grafica mi-a amintit de Small World, doar că acolo ai câteva elemente ceva mai sinistre. Dominourile au tot soiul de detalii caraghioase, de la gigei cu cizme supradimensionate, la vrăjitoare care amestecă-n ceaun și până la diverse animăluțe (e și un cameo Nessie). Merită menționat insertul excelent; practic joci direct din cutie. În fine, drăguț, dar nimic spectaculos. De ce ți-ai lua joculeț de dominouri cu elemente de basm? Ei bine, pentru că indiferent ce face, Bruno Cathala a demonstrat că știe să aducă acel ingredient special necesar oricărui joc de succes. Iar Kingdomino a luat prestigiosul premiu Spiel des Jahres în 2017. Și pe bună dreptate!

Dacă jucătorii ar fi tras pe rând piese dintr-o grămadă, Kingdomino ar fi fost banal și ar fi depins prea mult de noroc. Designerul intervine însă și introduce un element subtil de card drafting. Piesele sunt numerotate, iar în fiecare rundă se extrag atâtea câți jucători sunt, ordonându-se crescător. Jucătorii vor folosi câte un pion pentru a-și alege dominoul dorit. Ordinea pionilor stabilește ordinea rundei următoare. Șmecheria e că punctele se află pe piesele cu numere mai mari. Adică, cine alege primul va așeza o piesă mai slabă, sacrificând temporar punctajul pentru a obține inițiativa. Asta face jocul mult mai tactic decât părea la prima vedere. Dacă mai pui că piesele pot fi anticipate, ca la Carcassonne, ai și un nivel suplimentar de strategie. De exemplu, ține minte câte coroane sunt în total pe păduri și vezi dacă mai merită să te dezvolți pe zona aia.

Jocul merge bine în 4, foarte bine în 3 și surprinzător de bine în 2. Pentru a elimina din hazard, cei doi oponenți vor folosi câte 2 pioni, urmând să aleagă între 4 piese în fiecare rundă. Manualul oferă câteva reguli opționale ce pot face o partidă de Kingdomino mult mai interesantă, cum ar fi un bonus pentru completarea careului de 5×5.

Înainte să dau de jocul ăsta, de fiecare dată când auzeam „domino”, mă gândeam la Ice Cube. Pe piesa lui clasică din ’93, It Was a Good Day, rapperul își imaginează cum se duce la niște frați p-acasă – la TV e Yo! MTV Raps –, îi face de bani la barbut și apoi, ca o ultimă umilință, îi bate și la domino. Inițial nu-i dădusem mare atenție lui Kingdomino. Era doar un joc drăguț pe care-l primisem de ziua mea. Dar pe măsură ce l-am jucat, am dat și (mai ales) am luat bătaie, am înțeles de ce e atât de bun. Merge oriunde, oricând și cu aproape oricine: tata, soția, fiica, prietenii, gagica etc. Poți să-l joci și cu băieții din cartier dacă vrei. Pui un Yo! MTV Raps ironic/nostalgic pe youtube, desfaci o bere și îi bați la domino. Numai nu le lua banii, că nu-i frumos.

 

Plusuri: Ușor de învățat, rapid, potrivit în orice situație.

Minusuri: Pare mai banal decât este.

Kingdomino a fost tradus și este distribuit în România de Happy Color și poate fi cumpărat de pe site, din librării sau magazine partenere.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.