Jaipur

jaipurJaipur

Anul apariţiei: 2009

Nr. jucători: 2

Durata unui joc: 30 minute

Designer: Sébastien Pauchon

Dependenţă de limbă: Nu este necesară traducerea jocului

Distribuitor: GameWorks, Lex Games

 

Sper că aveți la îndemână covoarele fermecate, urmează o poveste de neui…de fapt puteți să le împachetați, nu ne vor fi de folos acum, decât dacă cineva oferă un preț bun pe ele.

Jaipur este un joc de cărți, de două persoane, în care jucătorii se succed rapid pentru a-și atinge scopul de a deveni cei mai influenți negustori din oraș. Aceștia vor trebui să-și gestioneze cu iscusință stocurile și să găsească momentul propice pentru a vinde bunurile la cel mai bun preț, fără a pierde din ochi turma de cămile, esențială în transportul bunurilor.

jaipur_2Este un joc rapid, care îmbină cu succes trei mecanisme principale: card drafting, hand management și set collection. Fiecare jucător trebuind să se folosească de diferite tactici, să-și asume riscuri și cu puțin noroc, va reuși să-și surclaseze adversarul.

Comerțul se va desfășura prin manipularea cărților aflate în joc, atât în mâinile jucătorilor, cât și în cadrul pieței, reprezentată de un șir de cinci cărți aflat în mijlocul spațiului de joc.

Astfel, fiecare negustor va acumula bunuri, va face troc și de asemenea își va mări caravana de cămile, căutând mereu să fie mai bine aprovizionat ca și rivalul său. Toate aceste acțiuni vor fi efectuate prin interacțiunea jucătorilor cu șirul de cărți aflate în piață.
Desigur, procesul de acumulare a bunurilor ar fi inutil dacă nu ar avea ca finalitate vânzarea acestora. Ca niște comercianți care se respectă, jucătorii vor căuta să obțină cât mai mulți bani, urmărind să livreze cantități cât mai mari de bunuri, lucru care le va aduce și ciubucuri din partea clienților mulțumiți. Bunurile vândute vor aduce jucătorilor jetoane specifice fiecărui bun în parte, cu diferite sume reprezentând prețul de vânzare, precum și jetoane care reprezintă bonusurile pe care jucătorii le primesc pentru vânzarea a minim trei bunuri.

În momentul în care piața nu mai poate fi reîmprospătată, sau un număr suficient de bunuri au fost vândute, se încheie o rundă de joc, iar comerciantul care a reușit să obțină cel mai mare profit, va primi un sigiliu al excelenței, un simbol al recunoștinței din partea maharajahului. Primul comerciant care a reușit să obțină două sigilii va deveni cel mai bun negustor al orașului, câștigând competiția.

jaipur_1În concluzie, recomand Jaipur, un excelent joc de 2 jucători, în care deși intervine factorul de noroc, acesta nu este supărător, având în vedere durata scurtă a jocului. De asemenea, acesta este diminuat de faptul că se joacă un număr maxim de 3 runde pentru a se decide câștigătorul.

Plusuri: Joc rapid, ușor de învățat, captivant (după terminarea unui joc îți vei dori să îl mai joci încă o dată), care îmbină cu succes mecanicile prezente, componente de calitate.

Minusuri: Poate fi jucat doar în două persoane, factorul de noroc, diminuat de durata scurtă a jocului și de faptul că acesta se desfășoară pe durata a maxim 3 runde.

Jaipur e disponibil în limba română prin cei de la Lex Games și poate fi găsit aici sau la magazinele și librăriile partenere.

Articol scris de Marius Marcoci.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.