Cei trei purceluşi

cei_trei_purcelusiCei trei purceluşi

Anul apariţiei: 2013

Nr. jucători: 2 – 5

Durata unui joc: 20 minute

Designer: Laurent Pouchain

Dependenţa de limbă: Nu este necesară traducerea jocului

Distribuitor: IELLO / Lex Games

Cei trei purceluşi e un joc cu zaruri de familie, accesibil şi copiilor. Este primul din seria Basme şi Jocuri, o serie care cuprinde jocuri inspirate din poveşti clasice.

???????????Primul lucru care ne atrage atenţia este cutia, care imită foarte bine o carte de poveşti. Asta nici nu e departe de adevăr, deoarece în ea se găseşte şi binecunoscuta poveste Cei trei purceluşi. Jocul e unul simplu, de zaruri, inspirat din Yahtzee. Jucătorii se folosesc de cele 5 zaruri pentru a construi case din paie, lemn sau cărămidă, case compuse din uşi, ferestre şi acoperişuri. Zarurile conţin simboluri de uşi, ferestre sau acoperişuri, iar cele cu negru au şi lupi. Jucătorii au la dispoziţie cel mult trei aruncări de zaruri (ca la Yahtzee sau Regele din Tokyo), după fiecare aruncare putând să aleagă zarurile dorite. Cu două zaruri de fereastră se poate construi o fereastră de paie, cu trei, una de lemn iar cu patru, una de cărămidă. La fel şi cu uşile sau acoperişurile. Însă dacă dai lup, n-ai voie să dai din nou cu zarul respectiv, iar dacă ai două zaruri cu lup, nu construieşti nimic în acea tură, în schimb ataci casa altui “purceluş”. Pentru a ataca o casă, se suflă sau se învârte roata cu lupul, pentru a afla care material e suflat de lup. Distracţia e garantată!

???????????La sfârşitul jocului se punctează casele complete (o casă trebuie să aibă acoperiş ca să fie completă), ghivecele de flori şi eventualele bonusuri (cea mai înaltă casă, cele mai multe case, etc.). Câştigător e purceluşul cu cele mai multe puncte.

Cu toate că modul de joc poate fi asemănător cu Regele din Tokyo, Cei trei purceluşi e mult mai prietenos cu copiii. Faptul că nu are deloc text în joc şi nu se elimină jucători (şi asta nu e o problemă la durata mică de joc) îl face mai potrivit pentru jucat cu copii. Spunem că e un joc bun pentru copii, dar el poate fi jucat foarte bine şi doar de adulţi, fiind o foarte bună variantă de filler, joc de umplut timpul între două jocuri “serioase” sau dimineaţa la cafea. Cu toate că alegerile sunt limitate, de cele mai multe ori veţi păstra zarurile de tipul cărora aţi dat mai multe din prima, lucrul ăsta nu afectează jocul. Nu e un joc care să trebuiască luat prea în serios. E dependent de noroc, e scurt şi amuzant. Dacă nu vreţi altceva de la el, suntem siguri că vă veţi distra. Nu-i un joc care să-l înlocuiască pe Regele din Tokyo, dar poate fi mai potrivit dacă-l jucați cu non-gameri.

???????????Plusuri: Cutia frumoasă, e distractiv, conţine şi povestea, uşor de învăţat chiar şi de copii

Minusuri: Opţiuni reduse

Cei trei purceluși a fost tradus și este distribuit în România de Lex Games și poate fi cumpărat de pe Lexshop, librării sau magazine partenere.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.