Tabara Jocurilor 2024

Carcassonne: Extensia 1. Hanuri si catedrale

Carcassonne: Hanuri si catedraleCARCASSONNE: Hanuri și catedrale

Anul apariției: 2002

Nr. jucători: 2-6

Durata unui joc: 60 minute

Designer: Klaus-Jürgen Wrede

Dependența de limbă: Nu este necesară traducerea jocului

Distribuitor: Hans im Glück/Rio Grande Games

Carcassonne: Hanuri și catedrale e prima extensie a jocului Carcassonne și cea mai importantă dintre ele. Practic e singura extensie care e cam obligatorie de avut și e exemplul perfect de cum ar trebui să fie o extensie a unui joc de societate. 

În primul rând extensia Hanuri și catedrale adaugă al șaselea jucător de Carcassonne. Deși putea fi implementat cu ușurință în jocul de bază, se știe că jocul Carcassonne e un joc echilibrat și bun într-un număr mic de jucători, odată cu creșterea numărului de jucători intervine din ce în ce mai mult norocul. Ei bine, extensia Hanuri și catedrale rezolvă parțial această problemă. Cele 18 noi piese de joc măresc harta destul cât să încapă și al șaselea jucător și să rezolve anumite situații-problemă din jocul de bază. Fiecare piesă noua e marcată cu câte un meeple mic, simbolul extensiei Hanuri și catedrale. Toate extensiile care au urmat au avut câte un simbol pentru a putea fi separate ușor de jocul de bază.

Hanurile sunt una din noutățile aduse de extensia Hanuri și catedrale, ele sunt plasate pe piese cu drumuri. Pe scurt, un drum cu han are scor dublu când e închis, dar se pierd toate punctele de pe el în cazul în care nu e închis la sfârșitul jocului. La fel se întâmplă și cu catedralele, acestea se potrivesc în orașe, un oraș închis cu o catedrală în el valorează 3 puncte pe segment, iar în cazul unui oraș neînchis care conține o catedrală, se pierd toate punctele de pe el.

O altă noutate importantă e prezența unor supuși mai mari decât cei normali, câte unul pentru fiecare jucător. Aceștia valorează câte două puncte în cazul unui conflict, fiind foarte utili în cazul în care vreți să “furați” un drum, o cetate sau un câmp de la un alt jucător. Evident, ei pot fi folosiți și ca supuși normali.

Cea din urmă noutate a extensiei, e și cea mai puțin importantă, pentru că nu afectează direct jocul dar e totuși o adăugare drăguță: în cutie sunt 6 cartonașe pentru scor cu valori 50/100, pentru a ține mai ușor evidența jucătorilor trecuți de 50 puncte.

În concluzie, extensia Hanuri și catedrale e un must-have pentru toți fanii Carcassonne, e un model pentru alți producători de jocuri de societate de cum ar trebui făcută o extensie, reușește să îmbunătățească cu adevărat un joc deja foarte bun.

Plusuri: Tot ce aduce nou extensia Hanuri și catedrale e pozitiv, așa trebuie făcută o extensie a unui joc de societate, încape fără probleme în cutia jocului original.

Minusuri: Nu are.

boardgamers.ro

Siteul boardgamers.ro e un proiect lansat în luna mai 2011 și a publicat articole până în 2020. Recenziile jocurilor au fost mutate pe Gazeta Jocurilor.

Tabara Jocurilor 2024
HowToPlay.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reviews

Să alungăm ploaia cu cei mici – Monsieur Carrousel REVIEW

Nori negri se strang deasupra parcului de distractii. Tensiunea se poate simti atât in cer, cat si in comportamentul copiiilor aliniati la coada pentru carusel. Acesta se opreste si din el coboara copiii veseli care au fost îndeajuns de norocosi sa se dea inainte de inceperea furtunii. In departare, cerul este despicat de un fulger […]

Citește mai mult
a board game on a table
Reviews

Ce abilități dezvoltă jocul Cluedo?

Jocurile de societate sunt un mod simplu și distractiv de a învăța sau a aprofunda diferite abilități. Se știe deja că din cele mai vechi timpuri, jocuri precum șahul și GO-ul au fost folosite pentru a dezvolta abilități de strategie pe câmpul de luptă. Jocul Cluedo este diferit față de cele de mai sus, are […]

Citește mai mult
Review Kingdomino Origins
Reviews

Kingdomino “Uga Buga” – Inapoi la origini REVIEW

Review Kingdomino Origins Mai întâi Bruno Cathala ne-a pus în pielea unui rege dornic sa își extindă regatul, apoi a unei regine neînfricate gata sa se lupte și cu dragonii pentru regatul ei. Apoi a trebuit sa înfruntam uriașii puși pe distrugere. Am folosit vrăjitorii din regat pentru a ne duela si a crea cel […]

Citește mai mult