Ticket to Ride: Europe

TICKET TO RIDE: EUROPE

Anul apariţiei: 2005

Nr. jucători: 2-5

Durata unui joc: 60 minute

Designer: Alan R. Moon

Dependenţa de limba: Nu este necesară traducerea jocului

Distribuitor: Days of Wonder

 


Ticket to Ride: Europe
a apărut în 2005, la un an după originalul Ticket to Ride. E un joc de familie, drăguţ şi uşor de învăţat, gândit în general pentru începători sau pentru oameni care nu vor să îşi consume timpul de joc cu lucruri complexe. După cum e destul de evident din titlu şi copertă, acţiunea jocului se învârte în jurul creerii de rute de cale ferată pe harta Europei. Designerul jocului e Alan R. Moon, acelaşi ca la toată seria Ticket to Ride, ilustraţiile îi aparţin lui Julien Delval. Ticket to Ride: Europe este distribuit de Days of Wonder, companie cunoscută pentru jocurile de familie de bună calitate.

Cutia Ticket to Ride: Europe

Regulile jocului sunt uşor de învăţat, jocul se poate explica în 5 minute, dar va dura câteva meciuri ca începătorii să poată concura cu adevărat jucătorii mai avansaţi. Harta jocului arată bine, e din carton rezistent, piesele cu trenuri din plastic sunt plăcute de folosit, singura critică ce se poate aduce e că în cazul mişcării accidentale a mesei sunt şanse mari ca trenurile să “deraieze” şi să fie destul de greu de pus la loc. Probabil nişte piese de lemn ar fi fost mai stabile pe masă, dar se pierdea la capitolul aspect. Cutia e bine organizată, piesele fiecărui jucători au câte un compartiment, la fel şi piesele de scor şi biletele cu destinaţii.

Harta Ticket to Ride: EuropeTicket to Ride: Europe se poate juca între 2 şi 5 jucători, dar jocul în 2 e destul de sărăcăcios, depinzând destul de mult de cărţile trase. Cum spuneam mai sus, jocul este unul uşor de învăţat, lucru foarte bun. Problema e că în Ticket to Ride: Europe nu se pot dezvolta strategii complexe, deci nu va satisface jucătorii avansaţi. Dar pentru familii cu copii sau pentru jucătorii ocazionali poate fi o alegere foarte bună, are suficientă interacţiune, tema este accesibilă, apare chiar şi  Bucureştiul pe hartă.

Pentru a creşte rejucabilitatea lui Ticket to Ride: Europe au apărut mai multe extensii, important este că extensiile sunt folosibile cu oricare joc de bază Ticket to Ride, nu doar cu varianta Europe. Extensiile sunt bilete de destinaţie noi (Europa 1912), hărţi noi (Asia, India, Elveţia) sau chiar un extraterestru şi un OZN (Alvin & Dexter).

Plusuri: Unul din cele mai bune jocuri de familie, uşor de învăţat, aspect drăguţ, temă accesibilă, e plăcut de revenit la el din când în când, cutie şi componente de calitatea binecunoscută de la Days of Wonder.

Minusuri: Jocul în 2 jucători nu oferă nici o satisfacţie, nerecomandat avansaţilor.

Ticket to Ride: Europe ne-a fost pus la dispoziţie de Laci, căruia îi mulţumim frumos.

5 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.