Dominion

DOMINION

Anul apariţiei: 2008

Nr. jucători: 2-4

Durata unui joc: 30 minute

Designer: Donald X. Vaccarino

Dependenţa de limbă: E necesară traducerea textelor de pe cărţi

Distribuitor: Rio Grande Games

Dominion a apărut în 2008 şi a revoluÅ£ionat jocurile de societate. Practic a creat un nou gen, deck-building. Sigur, au mai fost jocuri în care trebuia să vă faceÅ£i propriul pachet de cărÅ£i, dar Dominion a fost primul mare succes al genului şi rămâne în continuare cel mai răspândit. Dominion încearcă să “fure” din farmecul Magic: The Gathering fără să fie aşa costisitor, nefiind obligatorie cumpărarea periodică a cărÅ£ilor noi. Şi în plus, toÅ£i jucătorii încep cu acelaşi set de cărÅ£i.

Cutia arată bine, conţinutul fiind cele 500 cărţi, insertul de plastic şi regulamentul. Cărţile sunt foarte bine organizate, fiecare set de cărţi are locul lui bine stabilit în cutie. Problema e că dacă folosiţi sleeve-uri pentru protejat cărţile, acestea nu vor mai încăpea în cutie aşa cum e ea. Totuşi, cărţile sunt bine făcute şi destul de rezistente, dacă aveţi un pic grijă unde  şi cum jucaţi, vă puteţi descura fără probleme şi fără sleeve-uri. Grafica de pe cărţi lasă un pic de dorit, lucru rezolvat în extensiile ce au urmat.

Scopul fiecărui jucător e să construiască un regat, dar din păcate tema nu este prea bine implementată în mecanica jocului, dar nu e un lucru sesizabil şi deranjant pentru toată lumea. Ca desfăşurare a jocului, fiecare jucător începe cu 10 cărţi şi încearcă să ajungă la cel mai bun pachet de cărţi la sfârşitul jocului. Totul e să găsiţi echilibrul perfect între cărţi de acţiune, bani şi puncte de victorie, la final acestea din urmă fiind singurele care contează. Interacţiunea dintre jucători e moderată, mai ales la setul de cărţi pentru începători, dar şi acest lucru e rezolvat prin extensiile apărute ulterior. Dominion nu se joacă cu toate cele 500 cărţi în acelaşi timp, lucru care îi dă o rejucabilitate foarte mare datorita numărului de combinaţii posibile. Sunt şi unele combinaţii prestabilite, una fiind foarte bună pentru începători, dar puteţi experimenta oricât. Din păcate nu toate combinaţiile de cărţi sunt amuzante, puteţi nimeri în partide fără interacţiune, partide care veţi dori să se termine cât mai repede.

Pentru unii Dominion a fost jocul perfect, adevărul e că are un feeling aparte, deşi trebuie amestecate des cărţile, dat fiind faptul că de cele mai multe ori jucătorii joacă aproape deodată, Dominion e un joc rapid. Dar sunt şi oameni pe care Dominion nu i-a prins, unora nu le place că aproximativ jumătate din timpul de joc se duce pe amestecat. Nouă ne-a plăcut, am jucat şi extensia Intrigue şi suntem curioşi şi de restul extensiilor apărute.

În 2009 Dominion a participat la competiţia Spiel des Jahres şi a şi câştigat, premiu pe care l-a meritat cu siguranţă.

Plusuri: A venit cu o mecanică noua, rapid, uşor de învăţat, rejucabilitate mare datorită multitudinii de cărţi, cutia foarte bine organizată.

Minusuri: Pentru unii poate părea monoton, cutie mare pentru un joc de cărţi, în anumite combinaţii de cărţi nu este amuzant, tema nu pare a avea nici o legătură cu mecanica jocului.
3 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *