Coloniştii din Catan

COLONIŞTII DIN CATAN

Anul apariţiei: 1995

Nr. jucători: 3-4 (5-6 cu extensie)

Durata unui joc: 60-90 minute

Designer: Klaus Teuber

Dependenţa de limbă: E necesară traducerea unor elemente de joc

Distribuitor: Ideal Board Games/Kosmos

E greu de scris despre Coloniştii din Catan. Coloniştii din Catan e mai mult decât un joc de societate, e jocul care ne-a făcut pe mulţi să fim pasionaţi de jocurile de societate. E exemplul perfect de joc european de societate şi joc de familie şi deşi a fost lansat in 1995, Coloniştii din Catan are un succes mai mare ca oricând.

Jucătorii vor lua rolul unor colonişti ajunşi întâmplător pe insula Catan, tot jocul fiind o competiţie pentru colonizarea rapidă a insulei, câştigător fiind jucătorul care se dezvoltă cel mai repede. Harta este modulară, compusă din hexagoane aşezate aleator astfel încât fiecare joc se poate juca pe o hartă nouă,  evitând monotonia. Jucătorii primesc resurse în urma aruncării zarului, resurse cu care pot mai apoi să construiască drumuri, aşezări, oraşe sau să cumpere cărţi de dezvoltare. În plus, jucătorii pot face şi schimburi de resurse între ei. Şi aici e partea la care Coloniştii din Catan excelează. Jucătorii interacţionează mult, fie că fac schimb de resurse, se atacă cu soldaţii sau construiesc unde ar vrea adversarii. Interacţiunea între jucători e o caracteristică obligatorie a unui joc de familie bun şi pe insula Catan veţi avea parte de destulă.

Un alt lucru foarte important legat de Coloniştii din Catan e că e un joc uşor de învăţat. După explicaţii de 5 minute se poate începe o tură de joc, noii jucători adaptându-se repede la modul de joc. Coloniştii din Catan e atrăgător din punct de vedere grafic, deşi piesele de plastic se simt un pic aiurea în mână faţă de piesele clasice din lemn. Singura “problemă” a jocului e dependenţa mare de noroc, jocul depinde mult de zaruri, dar e un lucru care nu deranjează pe toată lumea.

Dacă sunteţi începător în lumea jocurilor de societate, Coloniştii din Catan e poate cea mai bună alternativă care o aveţi, e un joc care crează dependenţă şi vă puteţi petrece multe seri amuzante alături de el, în schimb dacă preferaţi jocurile mai complexe, care nu depind deloc de zaruri, probabil ar trebui să vă orientaţi spre alte jocuri. Din orice tabără aţi face parte, Coloniştii din Catan ar trebui să nu lipsească din colecţia voastră, chiar dacă sunteţi un jucător avansat, îl puteţi folosi pentru a  vă “converti” prietenii la hobby-ul acesta.  Nu în ultimul rând trebuie menţionat că jocul Coloniştii din Catan este disponibil în România în varianta tradusă de Ideal Board Games, împreună cu extensii pentru 5-6 jucători, extensia Navigatorii şi extensia Oraşe şi Cavaleri.

Plusuri: Interacţiune mare între jucători, amuzant, uşor de învăţat, provoacă dependenţă, variantă în limba română.

Minusuri: Depinde prea mult de noroc (zaruri), nu merge în 2 jucători

Aţi jucat Coloniştii din Catan? Ce părere aveţi de el?

14 comments

    • omucu

      Din jocurile despre care am scris, pentru incepatori sunt Colonistii din Catan, Saboteur, Finca si Qwirkle. Vom scrie in continuare, in masura in care ne permite timpul, si despre jocuri de incepatori si despre jocuri mai avansate

  • Alex

    Bine punctate plusurile și minusurile jocului, deși fie vorba între noi aceste minusuri fac mai interesant jocul. Apropo de o listă de jocuri pentru începători, aș completa cu Carcassonne, Dominion, Pandemic și Kingdom Builder.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.