Avem piață de boardgames în România

Ştiu că majoritatea fanilor jocurilor de societate se plâng că la noi nu sunt destule jocuri, că la noi vin mai târziu decât lansările mondiale, că trebuie traduse regulamentele şi multe altele. Dar ideea acestui articol nu e una negativă, vreau să zic că avem piaţă de jocuri de societate în România. Că e mică, că e la început, că mai e mult până departe nu poate contesta nimeni, dar piaţa există şi e în creştere.

Avem magazine în multe oraşe importante, chiar dacă unele sunt deocamdată doar online, dar numărul magazinelor fizice creşte, şi nu ar creşte dacă nu ar exista cumpărători.

Încep să apară din ce în ce mai multe cluburi de jocuri, avem Le&Le Games în Tg-Mureş, Mirakolix din Cluj Napoca, un grup de jucători în Oradea, un grup în Timişoara, ceainăria Tabiet din Bucureşti, Ceai et caetera din Braşov, pe lângă care mai sunt seri de jocuri organizate de multe magazine, printre care Taraba de jocuri şi Cutia. Red Goblin au deschis al doilea magazin în Bucureşti unde au şi un spaţiu generos de jucat.

Apar cât mai multe jocuri în limba română, voi încerca aici să fac şi o mică listă cu jocurile apărute până acum, sper să nu uit nimic important. Avem cam aşa: Coloniştii din Catan şi Reţeaua energetică distribuite de Ideal Board Games, Carcassonne şi Qwirkle distribuite de Cutia.ro, Saboteur şi Păzea de 6! distribuite de Peak Toys şi nou tradusul Dixit, distribuit de Games Unplugged S.R.L. Ştiu că nu sunt multe, suntem la început, dar deja se poate face o modestă colecţie doar din jocuri traduse în limba română.

Avem doi producători români de boardgames, NSKN Legendary Games şi Real Wallachian Games, primii lansând Warriors and Traders şi având în lucru încă două jocuri iar cei din urmă având în lucru I am Vlad, un joc care promite mult.

Despre siteuri româneşti cu informaţii despre boardgames am mai scris aici aşa că nu voi insista de data asta, dar faptul că există deja un număr destul de important de siteuri care scriu constant înseamnă că sunt şi cititori, deci avem public interesat de aşa ceva.

Pe lângă magazinele specializate e foarte importantă prezenţa jocurilor de societate în hyper marketuri şi librării, Cărtureşti fiind probabil primul lanţ naţional care a avut de vânzare jocuri de societate moderne, dar acum avem jocuri şi în Diverta şi în multe librării locale.

Sper că n-am uitat prea multă lume, n-am încercat să-i trec în revistă pe toţi care au un impact în răspândirea jocurilor de societate moderne în România, dar am încercat să demonstrez că avem o piaţă activă şi în creştere a jocurilor de societate la noi în ţară şi că viitorul sună bine deşi încă mai e mult până departe.

sursă foto

2 comments

    • omucu

      pai rata de penetrare a jocurilor pe piata e inca mica, dar e in crestere si asta am incercat eu sa spun aici. Din momentul acesta, in care avem in hipermarketuri si librarii (e drept ca o oferta redusa, dar exista), nu ar mai trebui sa fie asta o problema. Dar ca orice chestie relativ noua la noi, piata de boardgames ia timp sa ajunga la maturitate

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.