Arkham Horror

arkham_horror_copertaARKHAM HORROR

Anul apariţiei: 2005

Nr. jucători: 1 − 8

Durata unui joc: 240 de minute

Designer: Richard Launius, Kevin Wilson

Dependenţă de limbă: Foarte mare. Necesită cunoaşterea limbii sau traducerea.

Distribuitor: Fantasy Flight Games

 

Arkham Horror este un joc cooperativ de aventură ce își trage sursa de inspirație din lucrările lui H. P. Lovecraft şi universul creat de acesta cunoscut sub numele de Cthulhu Mythos. Jucătorii preiau rolul unor investigatori ce provin din diverse clase sociale și au diferite ocupații si interese. Împreună trebuie să investigheze evenimente misterioase ce se petrec în orașul fictiv Arkham şi să încerce să oprească o conspirație ce poate duce în final la aducerea în dimensiunea noastră a unei ființe cu puteri inimaginabile, ce mai mult ca sigur va distruge întreaga rasă umană.

Nu am să vă mint, Arkham este un joc foarte complex cu foarte multe reguli și detalii ce trebuie luate în considerare. Aranjatul mesei şi a planșei de joc durează foarte mult iar unele surse recomandă chiar ca unul dintre participanți să joace rolul neutru de Game Master și să ia asupra lui toate responsabilitățile necesare unei desfășurări fluide a aventurii. Jucătorii au în faţă o sumedenie de markere şi tokene de joc, obiecte şi arme, vrăji și accesorii, trofee și aliați, lucru ce poate părea copleșitor pentru niște jucători începători. Fiecare inamic din joc are caracteristici specifice, fiecare are abilitați și imunități, așa că toți participanții la joc trebuie să fie foarte atenți la ceea ce fac. Lucrul în echipă este esențial şi un plan bine închegat este absolut necesar pentru a bate jocul. Dar hai să încercăm sa îl luăm pe bucăți.

arkham_horror_1Atmosfera. Ei bine jocul acesta se poate lăuda cu o atmosferă de zile mari. Puneți în surdină puţină muzică din anii 20 şi veți avea parte de o experiență absolut unică. Nu știu câți dintre voi sunteți familiari cu universul lui Lovecraft, așa că am să încerc să îl rezum foarte, foarte pe scurt. Este vorba despre o lume în care omenirea e un experiment accidental al unor ființe extraterestre dispărute demult. Plutim într-un univers populat de ființe omnipotente şi răuvoitoare ce se războiesc între ele și cu orice altă civilizație ce le iese în cale. Iar daca ar fi ca ele să afle de existenţa noastră, ne-ar extermina fără nici cel mai mic efort. În lume își duc existența culte şi organizații secrete care încearcă să îl aducă prin porți interdimensionale pe unul dintre acești zei bătrâni pe Pământ. Mintea umană nu poate concepe sau cuprinde aceste adevăruri, şi dacă am fi expuși la ele ne-am pierde cu siguranță mințile. Lucrările lui Lovecraft au fost scrise într-o perioadă când lumea nu era supraexpusă la asemenea concepte prin filme şi cărți ca şi acum. Așa că horrorul cultivat de el e unul foarte psihologic şi se învârte în jurul fricii de necunoscut şi de creaturile ce se ascund în întuneric. Jocul surprinde asta magistral. Jucătorii sunt oameni de rând, nu foarte puternici şi nu foarte rezistenți. Orașul e bântuit de evenimente bizare şi terifiante (un vas fantoma trage singur în port, pe cer apar doi sori, etc.) iar cultele locale şi-au intensificat activitățile. Ceva de dincolo de realitate se trezește încet.

Detalii. Jocul pune mult accentul pe detalii. Locațiile de pe hartă sunt multe și pline de posibile aventuri. Când te oprești într-o locație specifică ai parte de un eveniment special pentru personajul tău. Acesta e descris frumos, ca o mică poveste, și dacă e citit cu voce tare face ca atmosfera să fie şi mai apăsătoare şi tensionată. Unele locuri te lasă să cumperi echipamente mai comune sau mai exotice cu care poți echipa investigatorul tău. Altele  permit să îți refaci viața si sănătatea mintală. Altele te lasă să iei împrumuturi din bancă sau sa devii șerif al orașului. Ai o biserică, un port, un conac unde își desfășoară activitatea o societate secretă…. Opțiunile sunt nelimitate când vine vorba de a explora şi a te porni în aventuri incitante. Totul e detaliat atent ca să se potrivească în tema jocului şi a perioadei anilor 20. Personajele dintre care poți alege la început nu sunt niște eroi anonimi. Fiecare vine cu o poveste proprie şi un interes special în rezolvarea misterelor. Toate aspectele jocului sunt detaliate şi motivate foarte atent, tocmai pentru a crea o conexiune puternică între jucători și universul în care se mișcă.

arkham_horror_2Echipa. Jucătorii au abilități ce se compensează unele pe altele însă niciodată nu vei putea avea un investigator bun la toate, așa că fiecare membru îndeplinește o anumită funcție bine definită de către echipă. Cu toții trebuie să lucreze împreună să descopere şi să închidă în timp util porțile interdimensionale ce încep să se deschidă peste tot. Asta înseamnă de multe ori confruntarea cu lucruri nenaturale, fie că este vorba despre creaturi monstruoase, obiecte magice sau peisaje din lumi extraterestre. Tema principală a jocului este inabilitatea minții umane de a se confrunta cu adevărul, că suntem doar un fir de praf într-un univers foarte mare și populat de multe creaturi rele. Investigatorii își vor pierde mințile mai des decât ați crede. Totul asaltează psihicul sensibil al celor implicați. Prea multă expunere la aventuri ce te duc în alte lumi şi te poți trezi în azilul din Arkham sau mai rău, te poți pierde în timp şi spațiu. Totul e o goană nebună în căutare de obiecte folositoare aventurilor, de a căuta indicii și de a încerca să oprești nașterea zeului ce urmează să nimicească omenirea. Doar împreună se poate reuși. Din acest punct de vedere este unul dintre cele mai reușite jocuri la capitolul cooperare. Eșecul nu este acceptabil. Dacă investigatorii nu își fac treaba se vor confrunta direct cu unul dintre zeii apocaliptici și acest lucru duce de foarte multe ori la moartea echipei. Lupta e grea iar sfârșitul poate fi foarte dur pentru toți. Însă și atunci când pierzi jocul, rămâi cu un sentiment plăcut în suflet. Aventura a fost intensă, povestea a fost interesantă iar finalul imprevizibil. Exact ca şi o carte de calitate foarte bună.

Regulile. Multe si mărunte. Mecanica de joc nu este complicată, însă există multe detalii. Tragi o carte la început de tură care afectează toată planșa și care aduce tot timpul efecte ce durează mai mult de o tură. Apoi trebuie să ai grijă să miști monștrii din oraș, să ții cont de câți sunt și dacă nu au depășit limita acceptată, caz în care se întâmplă ceva neplăcut, să verifici câte porți sunt deschise, să vezi cine își poate păstra binecuvântarea primită la biserică cu o tură înainte, să vezi ce efecte mai sunt în joc, să optimizezi personajul tău alocând puncte la diverse abilitați, să plănuiești ce schimburi faci cu ceilalți şi cui îi trebuie ce, să vă înțelegeți ce va face fiecare. Abia apoi poate începe o tură nouă. Deci după cum vedeți sunt multe de ținut minte și luat în calcul. Însă mie mi se pare că asta face jocul mult mai savuros și mai plăcut. Victoria e cu atât mai plăcută și mai meritată. Cu toții trebuie sa fie atenți ca nimic să nu scape neobservat sau neluat în calcul.

arkham_horror_3Impresie finală. Există mai multe extensii ce se pot adăuga la joc, însă jocul de baza e foarte bun şi trebuie jucat de mai multe ori până să te hotărăști la o extensie. E ca o mâncare bună, iar extensiile sunt ca niște condimente. Nu toate sunt necesare, nu toate se potrivesc împreună şi nu toate sunt pe gustul tău. Se alege cu atenție cea care va face experiența şi mai plăcută. E un joc foarte bun și durează mult. Însă e și o aventură antrenantă. O aventură ce va fi trăită de toți cei de la masă şi va da naștere la povești nesfârșite despre cât de interesantă a fost întreaga activitate. E jocul ideal de cooperare şi e suficient de complex ca să se adreseze veteranilor. Începătorii vor fi puțin speriați însă vor fi prinși repede de poveste, de luptele cu monștrii, de întreaga încercare de a opri ceva ce nu poate fi oprit iar în final de o luptă de proporții epice pentru a salva omenirea. Nimeni nu scapă neatins. Corpul şi psihicul fiecărui investigator va fi rănit şi marcat pe viață.

Plusuri: Rejucabilitate mare, cooperativ pentru mulți jucători, poveste şi atmosferă captivantă, complexitate mare care va atrage veteranii de boardgames.

Minusuri: Complexitate prea mare pentru începători, așezarea planșei durează mult, e nevoie de un spațiu foarte mare pentru a fi jucat, poate fi plictisitor si prea lung pentru cei cu răbdarea scurta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.